Verbouwen

Rijksmuseum klaar na voltooiing Philipsvleugel

De jarenlange vernieuwing van het Rijksmuseum in Amsterdam is klaar. Ook de Philipsvleugel naast het hoofdgebouw is gerenoveerd en kan vanaf 1 november het publiek ontvangen. Vanaf zaterdag mogen de duizenden 'vrienden' van het Rijks al een kijkje nemen in de vernieuwde tentoonstellingsvleugel, met 13 zalen en een groot restaurant.

“Het is opnieuw een historische dag'', zei museumdirecteur Wim Pijbes vrijdag. “Nederland krijgt er een museum bij. Noteer dat maar alvast.'' Tijdens de tien jaar durende verbouwing van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum konden bezoekers voor de topstukken terecht in de Philipsvleugel.

Na de heropening op 13 april vorig jaar ging de Philipsvleugel dicht en werd ook dit bijgebouw gerenoveerd. Dat gebeurde door Cruz y Ortiz en Van Hoogevest Architecten, die ook verantwoordelijk waren voor het hoofdgebouw.

Ruimtelijkheid

Evenals bij het hoofdgebouw is bij de restauratie van de Philipsvleugel gekozen voor herstel van de ruimtelijkheid van het gebouw, meldt Van Hoogevest.
De inbouwen uit de jaren negentig zijn verwijderd, evenals de installaties, die door architect Wim Quist waren ondergebracht op een nieuwe bouwlaag, in het huidige atrium. Nu heeft het atrium weer daglicht van bovenaf via een nieuwe glaskap.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant