Verbouwen

Koningin Beatrix heropent Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam is na bijna 10 jaar weer open voor het publiek. De Nederlandse koningin Beatrix heropende zaterdag het grootste museum van Nederland, dat een grondige renovatie achter de rug heeft en compleet is vernieuwd.

Dertien fanfarekorpsen, uit alle provincies en uit het Caribisch gebied, luidden de openingsceremonie in. De blazers en slagwerkers vormden een erehaag rond de vorstin, die over een ruim 250 meter lange oranje catwalk liep en met het symbolische omdraaien van een sleutel het Rijksmuseum "teruggaf aan het publiek".

Onmiddellijk daarna verrees een rood-wit-blauw en oranjegekleurd vuurwerk vanuit het monumentale gebouw. Een oud KLM-vliegtuig vloog een ererondje boven het museum om een saluut te brengen.

Enkele honderden mensen waren naar het Museumplein gekomen. Na de opening mag iedereen tot middernacht gratis naar binnen. Ze kunnen het gebouw betreden via dezelfde oranje loper als waar de koningin op liep. Beatrix kreeg voorafgaand aan de officiële opening een besloten rondleiding door het vernieuwde Rijksmuseum.