Duurzaam Bouwen

Tool toont renoverende Gentenaar hoeveel hij kan besparen

In België zijn meer dan de helft van de gebouwen meer dan 50 jaar oud en in stedelijke gebieden is ongeveer 80% van het vastgoedpark nauwelijks geïsoleerd. En dat terwijl je alleen al door beter te isoleren, een aanzienlijke som kan besparen op de energiefactuur. Batibouw 2015 hecht daarom veel aandacht aan het thema renovatie. En ook Stad Gent nam alvast een initiatief om zijn inwoners op de goede weg te helpen met de online tool “Check je huis”.

Een gemiddeld gezin laat jaarlijks een maandloon aan energie door vloeren, ramen en daken verdwijnen. Met de online tool ‘Check je huis’ bereken je eenvoudig zelf hoeveel geld je zo laat liggen.

Met ‘Check je huis’ lanceert Stad Gent een online tool om Gentenaars te motiveren hun huis energiezuinig te renoveren. Op een beperkte en laagdrempelige manier laat de tool zien wat ze kunnen doen om hun energieverbruik te verlagen. Want energiezuinig renoveren is besparen voor het leven.

Voorbeeld:

Voor een gemiddelde besparing van € 1.650 per jaar:
Dakisolatie € 280
Superisolerende ramen € 160
Buitengevelisolatie € 150
Vloerisolatie € 50
Warmtepomp € 1.000
TOTAAL: € 1.650

(Dit voorbeeld is gebaseerd op gemiddelde jaarlijkse energiebesparing voor een doorsnee woning)

Iedereen berekent in een mum van tijd hoeveel hij kan besparen

De online tool – die trouwens ook heel interessant is als je niet in Gent woont – geeft snel een eenvoudig antwoord op de vraag hoeveel je jaarlijks kan besparen. Men beantwoordt enkele eenvoudige vragen, de tool doet de rest. De gebruiker ziet meteen wat er in zijn huis nog beter kan om geen energie verloren te laten gaan. Een eenvoudig en gepersonaliseerd stappenplan geeft per ingreep een overzicht van de geschatte investeringskost, de beschikbare premies en de jaarlijkse energiebesparing.

Test de tool hier: www.gentklimaatstad.be/check-je-huis

Ook interessant