Architectuur

NAV tevreden met Vlaams regeerakkoord maar wijst op gevaren

NAV tevreden met Vlaams regeerakkoord maar wijst op gevaren
Het Vlaams regeerakkoord komt op vele domeinen tegemoet aan de bezorgdheden van de architecten. Zo wordt in 2015 de omgevingsvergunning geïmplementeerd. Deze vergunning integreert de milieuvergunning en de stedenbouwkundige vergunning, nadien ook de socio-economische vergunning. Op die wijze verminderen de administratieve lasten en verhoogt de efficiëntie.

Ook het samenvoegen van de bevoegdheden ruimtelijke ordening en milieu tot één beleidsdomein is een positieve beslissing. Niet alleen zal deze zorgen voor minder administratieve rompslomp, ook mogelijke conflicten worden op die manier in de kiem gesmoord.

De Vlaamse regering maakt ook werk van eenvoudige en rechtszekere procedures. Inspraakprocedures zullen op de meest nuttige en efficiënte wijze gebeuren. Het vereenvoudigen en versnellen van procedures en instrumenten blijft een speerpunt binnen het omgevings- en ruimtelijk ordeningsbeleid. Het NAV kan dit alleen maar toejuichen en zal waken over de concretisering ervan.

Daarnaast bevestigt de Vlaamse regering dat de zesde staatshervorming verder wordt geïmplementeerd. Dit is voor het NAV hét signaal om verder werk te maken van een splitsing van de Orde van Architecten. Het is nu zaak snel werk te maken van een zelfstandige en volwaardige Vlaamse Orde van Architecten die ten dienste staat van alle Vlaamse architecten.

Het akkoord biedt ook kansen aan de sector.

De Vlaamse Regering ambieert 93.000 bijkomende woongelegenheden tegen 2020, voor een belangrijk deel te realiseren door verdichting, renovatie en hergebruik. De bestaande woongebieden moeten optimaal en kwalitatief worden ontwikkeld. Meer verscheidenheid in het woningbestand naast modale woningen als antwoord op de specifieke woonbehoeften van starters, eenpersoonsgezinnen en senioren is nodig. De architect zal in deze verschillende acties een cruciale rol opnemen.

Het NAV is tevreden dat de Vlaamse Regering verder inzet op preventie van wateroverlast. Een aandacht die via het huidige waterconsulentproject ook door NAV wordt aangescherpt. Architecten hebben immers een belangrijke rol in deze preventie door enerzijds een correcte toepassing van de verordening Hemelwater, anderzijds door de aandacht voor water robuust bouwen.

Ook energie-efficiënte is voor de Vlaamse regering een topprioriteit en dit door o.a. gebouwen en bedrijven energie-efficiënter te maken. Het NAV onderschrijft deze doelstellingen maar waarschuwt tegelijk voor de snelheid waarmee de eisen worden verscherpt. De haalbaarheid komt stilaan in het gedrang. NAV wenst dan ook overleg met de minister en alle stakeholders om te komen tot haalbare energie-eisen en -verplichtingen. Daarenboven is voor het NAV ook van belang dat de totale prestatie van het gebouw in aanmerking wordt genomen en niet alleen wordt gefocust op de individuele waarden van bv isolatie of ventilatie.

Eigendomsverwerving, en impliciet dus ook bouwen en verbouwen, wordt via een behoud van de woonbonus verder gestimuleerd. De Vlaamse regering wil daarbij ook een integrale woonfiscaliteit ontwikkelen. Het NAV pleit alvast voor een eenvoudig en eenduidig systeem dat slim (ver)bouwen, met het oog op verdichting en energie, stimuleert.

De Vlaamse regering maakt ook verder werk van een masterplan scholenbouw. NAV juicht deze aanpak toe, maar wijst tegelijkertijd op de problemen van de huidige werkwijze (de zogenaamde DBFM-structuur). NAV pleit voor een werkwijze waarbij de architect de vrijheid en verantwoordelijkheid kan opnemen zonder gevangen te zitten in de machtsverhoudingen van financierders en aannemingsbedrijven.

Het NAV is bijgevolg tevreden met dit Vlaams regeerakkoord. Het akkoord komt tegemoet aan vele bezorgdheden van architecten, vooral op het vlak van vermindering van administratieve lasten en wegwerken van onzekerheid. Het akkoord biedt ook kansen om architecten de rol te laten spelen die ze moeten spelen. Een regisseursrol in een kwalitatief en goed georganiseerd woning- en gebouwenpatrimonium. Op vele vlakken geeft het akkoord een aanzet of biedt het een houvast. Het NAV wil deze aanzetten nu verder geconcretiseerd zien en neemt daartoe contact met de bevoegde ministers.

Het NAV wenst de Vlaamse Regering dan ook alle succes met de uitvoering van dit akkoord en rekent op een verdere constructieve samenwerking.

Ook interessant