Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

BTW-regeling nieuwbouw: Europa als drogreden  

BTW-regeling nieuwbouw: Europa als drogreden
De federale regering wil 21 procent btw heffen op bouwgronden en gebouwen die samen verkocht worden. Nu geldt er 21 procent btw voor de nieuwbouw en maar 10 procent registratierechten voor de grond. Ons land zou daartoe verplicht worden door een Europees arrest, luidt het. In 2001 liet minister van Financiën Didier Reynders nochtans weten dat naar aanleiding van dat “arrest Breitsohl” de Belgische wetgeving helemaal niet gewijzigd diende te worden. Waarom wordt nu plots verwezen naar hetzelfde arrest om de wetgeving wel te wijzigen?

De federale overheid wil de verkoop van bouwgrond onderwerpen aan de regeling inzake BTW, voor zover de verkoop van deze bouwgrond zou geschieden samen met de verkoop van een gebouw, onderworpen aan het BTW-stelsel. Het was de afgelopen dagen niet weg te branden uit de pers. Het Vlaams Parlement spreekt van een belangenconflict.

Het zorgde ook voor gigantisch veel consternatie. Samen met de Confederatie Bouw en BVS laakte CIB Vlaanderen deze verhoging van fiscale druk op vastgoed. Deze verhoging kwam net op het moment dat de perceptie “wonen is duur” frequenteerde in de pers.

De minister van Financiën stelt dat deze maatregel er komt op basis van Europa. Thans blijkt het dat er geen enkele druk is vanuit Europa. Evenmin kan de reden gevonden worden in het “arrest Breitsohl”, wat nochtans door sommige regeringsleden als reden werd vermeld. Dit arrest van Europees Hof van Justitie stelde inderdaad dat onder bepaalde voorwaarden de overdracht van bouwgrond aan BTW kan onderworpen zijn.

Op 18 juli 2000 werd in de Senaat, naar aanleiding van dit arrest, reeds de vraag gesteld naar een mogelijke wetswijziging. De toenmalige minister van Financiën (dezelfde als de huidige minister van Financiën, de heer Didier Reynders) was formeel van oordeel dat er geen wetgevend ingrijpen noodzakelijk was, integendeel dat het vigerende Belgische systeem paste in de Europese regelgeving!

De minister antwoordde op 6 februari 2001 op de vraag van senator de Clippele letterlijk: “België heeft tot op heden beslist, in alle gevallen, de leveringen van terreinen vrij te stellen, inzonderheid rekening houdend met artikel 28, § 3, sub b), van voormelde richtlijn die aan de lidstaten toelaat de leveringen van gebouwen en gronden bedoeld in artikel 4, § 3, te blijven vrijstellen onder de in de lidstaat vigerende voorwaarden”. (Vragen & Antwoorden, Senaat, 6 februari 2001, vraag nr. 778 van de heer de Clippele d.d. 18 juli 2000: BTW – Verkoop van gebouwde terreinen).

Waarom wordt nu plots verwezen naar hetzelfde arrest om wetgeving wel te wijzigen?
Het is ons niet duidelijk.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
Geef uw mening over dit artikel
10 april 2008
Bron: CIB Vlaanderen

Reacties van de lezers

Inderdaad....in Spanje is het BTW tarief 7% op nieuwbouw en 16% op grond. Als de grond wordt aangekocht en er onmiddelijk op gebouwd wordt is het BTW tarief op huis en grond beide 7%.....
Gelukkig woon ik niet meer in dat duur landje....

21 april 2008  15:48 - Boudewijn, San Fulgencio

Ik zie het probleem niet. Koppelverkoop is al jaren verboden.
Aangezien de grote bouwfirma's genoeg gelobbyd hebben, wordt hier
niets aan gedaan. Deze maatregel houdt dus in principe geen
verhoging van de bouwkost in. Moest er toch nog een onverlaat van
een sleutel-op-de-deur firma zijn die tegelijk grond en woning
verkoopt, zal deze in de toekomst dit doen via een nevenbedrijf.
Probleem opgelost toch?
Oftewel, de opbrengst waarvan sprake zal er niet zijn, zoals Dhr.
Reynders wel meer leugens verteld heeft, zie de notionele aftrek. Als
kleine man beroepsmatig zo'n leugen vertellen en je wordt
onmiddellijk voor de rechtbank gedaagd voor het misleiden van
klanten. Maar de politici (synoniem voor witteboord criminelen), tja, zij
vullen hun zakken.

11 april 2008  12:55 - jantje, bonheiden

Steel bij de armen en geef aan de rijken,
Het meest verkochte Belgische sprookje.

11 april 2008  0:58 - cooreman jerry, Lokeren

Volgens mij kan dit niet waar zijn, de woningen zijn nu al duurder geworden door de strengere wetgeveing, de EPB normen die niets inhouden, ik wil nog altijd zien welke klant die installatie gaat gebruiken in de winter, en wie er zijn verluchtingroosters zal openen als het vriest.
Bovendien moet men langs de enene kant verluchten, en langs de andere kant meer isoleren waar is dat nu goed voor?.
Als de BTW er nog eens bijkomt op de bouwgronden wie kan er dit dan nog blijven betalen. De mensen gaan zich overkopen en dit draait uit op problemen en herverkoop.
Heeft daar als iemand rekening mee gehouden?.

10 april 2008  18:33 - Ideal Construct bvba, Mechelsesteenweg 248 Sterrebeek

Vlaanderen protesteert, en Wallonië zwijgt er over ? Het is mij helemaal niet duidelijk waarom dit onderscheid...

10 april 2008  15:26 - Thierry Gernay, Wortegem-Petegem

Indien er één btw tarief zou zijn voor de bouw zou alles veel eenvoudiger kunnen zijn. Waarom moet iemand die een nieuwe keuken installeert in zijn nieuwbouw 21% btw betalen, indien hij 5 jaar wacht voor de installatie betaald hij maar 6% btw voor dezelfde keuken. Een lagere btw tarief voor nieuwbouw zou, bouwen voor heel wat mensen toegankelijker worden wat de economie en de staatsinkomsten ook ten goeden komt

10 april 2008  13:58 - Buvé Bert, Zoutleeuw
Nieuwsarchief:   

Meer nieuwsberichten

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Mijn Huis Mijn Architect
De Vlaamse Renovatiedag
Dossier Batibouw 2017
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba