Vastgoed

Nieuwe vastgoedmakelaarswet voor iedere vastgoedmakelaar?

Al van in mei 2012 ligt de nieuwe vastgoedmakelaarswet als wetsontwerp op de tafel van de regering. Het onderwerp `De nieuwe vastgoedmakelaarswet. Evolutie of revolutie?` stond vrijdag op de agenda van het CIB-congres in Oostende.
De Vlaamse Vastgoedfederatie vzw (VVF) - de andere beroepsorganisatie - is van mening dat dit onderwerp àlle vastgoedmakelaars, ook de niet georganiseerde makelaar, aanbelangt en dit onderwerp thuishoort op een congres van het BIV het beroepsinstituut van àlle erkende vastgoedmakelaars.

Het wetsontwerp – dat de goedkeuring van de ministerraad wegdraagt, maar nog door het parlement dient bekrachtigd – omvat een splitsing van het tableau van vastgoedmakelaars in enerzijds vastgoedmakelaars-bemiddelaars en vastgoedmakelaars-syndici.
Ook aandacht gaat naar de vooropleidingvereisten en verplichte bijscholing. De volledige reglementering en tuchtprocedures worden duidelijk omlijnd en verscherpt.
De inschrijving van vennootschappen op het tableau worden gereglementeerd in de zin dat in elke vennootschap de nodige erkende professionelen dienen aanwezig te zijn. Zo moet “ten minste 60 % van de aandelen alsook van de stemrechten, in het bezit zijn van natuurlijke personen die ertoe gemachtigd werden het beroep van vastgoedmakelaar uit te oefenen”.

Nieuw is dat stagiairs alleen maar een vennootschap kunnen oprichten als ook de stagemeester hierin zijn verantwoordelijkheid neemt. Ook wordt in het wetsontwerp aandacht besteed aan de uitoefening van het beroep door vastgoedmakelaars uit een lidstaat van de EU.

Gezien deze nieuwe wet de hele vastgoedsector zal beïnvloeden en iedere erkende vastgoedmakelaar aangaat, zou dit onderwerp eerder thuishoren in een ‘BIV-congres’ is het standpunt van de VVF. CIB wil het onderwerp volledig naar zich toetrekken met het oog op de komende verkiezingen van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) van 5 december.2012

Brede vertegenwoordiging
De Vlaamse Vastgoedfederatie vzw (VVF) pleit om - in het kader van de reorganisatie van het Beroepsinstituut, waarbij een splitsing van het beroepsinstituut in een Vlaamse en een Franstalige Kamer met een overkoepelende instelling op tafel ligt - ter gelijkertijd een gewaarborgde afvaardiging te voorzien van alle erkende beroepsorganisaties die vertegenwoordigd zijn in de Hoge Raad van Zelfstandigen en KMO.

De VVF vraagt principieel dat ook advies wordt ingewonnen over dit ontwerp van nieuwe vastgoedmakelaarswet in de bevoegde sectorcommissie van de HRZ-KMO, waar alle erkende beroepsfederatie in vertegenwoordigd zijn. Dit advies werd tot op heden niet gevraagd..!

In haar huidige kiescampagne claimt het CIB het monopolie in het BIV op alle niveaus, de Nationale Raad, de Uitvoerende Kamer en de Kamer van Beroep – àlle 35 zitjes. CIB, weliswaar de grootste - naar CIB-bron ruim 1300 leden – telt toch maar een beperkt deel van erkende BIV-leden . De VVF waardeert de inbreng van CIB voor de sector, maar is van mening dat een monopolie niet de ideale beleidsvorm is.

VVF pleit voor een goede samenwerking tussen de meest representatieve beroepsorganisatie, aangevuld door onafhankelijke mandatarissen. Zelfs een aantal prominente CIB-ers zijn een dergelijke visie niet ongenegen. VVF roept haar leden en de 4300 niet-georganiseerde van de ruim 6300 makelaars op hun stem ook uit te brengen op de VVF-kandidaten en de onafhankelijken, zodat iedere vastgoedmakelaar zich vertegenwoordigd weet in haar/zijn instituut en de hoger vermelde representatieve verhouding al gerealiseerd wordt in deze verkiezing. Zo krijgt de arrogantie houding van ‘alles voor ons en niks voor een ander ’ een gepast antwoord in het stemresultaat, aldus VVF.