Architectuur

Terugblik panelgesprek The Competition Leuven

Op 6 november organiseerde Architectura.be de Belgische filmpremière van The Competition, in Antwerpen. Ettelijke maanden later kon een tweede vertoning niet uitblijven. Samen met Existenz, de groepering van jonge ingenieur-architecten die architectuurgerelateerde activiteiten organiseren buiten hun opleiding, organiseerde Architectura het evenement ditmaal in Leuven.

Architecten en met name architecten in spe keken met leergierige ogen naar de film en volgden aansluitend een panelgesprek waarin de deelnemers aan de fundamenten van het architectuurberoep raakten. Aan de debattafel zaten Adjunct Vlaams Bouwmeester Stefan Devoldere, Leo Van Broeck (Bogdan & Vanbroeck) en Arnout Vandenbossche (BUUR) tegenover Jo Cokelaere (A33 architecten) en Francis Catteeuw (Compagnie – O). Voeg daar nog Leuvens burgervader Louis Tobback aan toe, en je hebt gegarandeerd een geanimeerd panelgesprek. Met name aan die laatste had hoogleraar André Loeckx als moderator een vette kluif…

Na een korte opwarming peilde Loeckx naar reacties over de film. ‘The Competition’ toont het wel en wee van een toparchitectuurwedstrijd en volgt vijf toparchitecten die trachten de jury te doen zwichten voor hun ontwerp van een museum in Andarro. Het einde was er een in mineur: er werd geen winnaar gekozen en het gebouw werd überhaupt nooit gebouwd. Maar strookt dit met de werklijkheid?

Lees het artikel op Architectura

Ook interessant