Architectuur

Braziliaanse architect Oscar Niemeyer overleden

In Rio de Janeiro is de Braziliaanse toparchitect Oscar Niemeyer overleden, een van de grootste namen uit de moderne architectuur. Over tien dagen zou hij 105 geworden zijn. Oscar Niemeyer, die ook als hoogbejaarde nog erg actief was als architect, werd vorige maand opgenomen in het ziekenhuis met nierfalen.
Niemeyers levenswerk was de bouw van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, een project van de progressieve president Kubitschek in de jaren 50.

De futuristische nieuwe stad werd in nauwelijks vier jaar tijd gepland, gebouwd en in gebruik genomen in het grotendeels onbewoonde midden van Brazilië.
Lucio Costa ontwierp het grondplan, Niemeyer de belangrijkste gebouwen, zoals het Nationaal Congres (tweede grote foto onderaan), de kathedraal en de gebouwen van de ministeries.
Tijdens de periode van dictatuur vanaf het midden van de jaren 60 ging Niemeyer in ballingschap in Europa. In de jaren 80 keerde hij terug naar Brazilië.

Hij ontwierp er nog de Sambadroom in Rio de Janeiro en -op zijn 89e- het Museum voor Hedendaagse Kunst MAC in Niteroi (foto), dat beschouwd wordt als een van zijn belangrijkste ontwerpen.

Zie ook: Architect in de spotlights, Oscar Niemeyer (fotospecial)

Ook interessant