Architectuur

Wie dingt mee naar Prijs Bouwmeester 2011?

Publieke en semipublieke bouwheren bepalen in belangrijke mate het architectonische gezicht van Vlaanderen. Vlaams Bouwmeester wil een hoogstaand stedenbouwkundig, landschappelijk en architecturaal kwaliteitsbeleid bij overheden aanmoedigen. Met de Prijs Bouwmeester, die jaarlijks ingericht wordt door Vlaams Bouwmeester op initiatief van de Vlaamse Regering en de Vlaamse minister van Bestuurszaken, worden opdrachtgevers bekroond die door hun doordachte aanpak en zin voor vernieuwing tonen dat ze kwaliteit vooropstellen.

Een beloning voor een totaalproces

Een goed bouwproject heeft een goede architect nodig, maar vooral een goede opdrachtgever. Die formuleert een heldere opdracht en opent een creatieve dialoog met alle betrokkenen. Hij staat open voor experiment en gaat op zoek naar geschikte partners. Een goede ontwerper zoekt oplossingen die tegemoetkomen aan de ambities en de noden van de bouwheer én van de eindgebruikers. Uit de magie van die interactie groeit een uniek project. Kwaliteit moet niet alleen op uitvoerend niveau vooropstaan, maar verdient ook op beleidsniveau de nodige aandacht. De Prijs Bouwmeester 2011 bekroont een bouwheer niet alleen voor zijn realisatie, maar ook voor het moedige en vaak complexe proces dat eraan voorafging.

Nominaties en bekroning

De jury bestaat uit een voorzitter, twee leden en de (niet stemgerechtigde) secretaris. Voor elk van de drie categorieën wordt één laureaat voorgesteld. In het najaar van 2011 maken de Vlaamse minister van Bestuurszaken en de Vlaamse Bouwmeester de laureaten bekend.

De prijzen

De prijsuitreiking is de apotheose van de wedstrijd, waarop alle deelnemers welkom zijn. De laureaten mogen het logo Prijs Bouwmeester 2011 gebruiken als keurmerk en herkenningsteken voor hun project. Ze krijgen bovendien uitgebreide publiciteit en publieke bekendheid.

Lees verder op Architectura.be