Architectuur

Hans Hollein: architect in de spotlights (fotospecial)

Hans Hollein is geboren in Wenen in 1934. Hij studeerde in Wenen, nadien ging hij naar het Illinois Instituut van Technologie in Chicago en de Universiteit van Californië. Verder studeerde hij ook aan Berkeley, aan de Academie van Grafische Kunst waar hij ontving het Master in Architectuur. Na het werken in enkele architectuur- kantoren in Australië, Zuid- Amerika, Zweden en Duitsland, keerde hij terug naar Wenen en startte hij een eigen kantoor op. In 1985 won Hans Hollein de Pritzker Architectuur prijs.

Hollein startte een eigen architecturale woordenschat. De cultuur van Wenen draagt hij hoog in het vaandel. Hoewel hij gestudeerd heeft in Amerika en daar zich ontwikkelde, behield hij de traditionele bouwstijl van Wenen.

In de vroege 1960 bekritiseerde Hollein actief functionalisme door toespraken te schrijven en door projecten op te starten. Hij gebruikte de theorie "alles is architectuur" als een middel om te disconteren. Ironisch verschijnt Holleins’ werk dikwijls als voorbeeld van functionalisme ondanks zijn openlijke kritiek van de functionele stijl.

Vergadering, collage en de verandering van oude middelen door nieuwe verhoudingen worden behalve net taal in media gecultiveerd. Hans Hollein schijnt niet alleen aan deze traditie, maar opzettelijk het te overdrijven.

Haas Haus

Men heeft aan Haas Haus gewerkt vanaf 1987 tot en met 1990. Het gebouw is ontworpen voor commerciële doeleinden.
Het is een post-modern gebouw.De voorgevel is opgebouwd uit weerspiegelend glas, dit glas spiegeld zo de machtige Stephansdom. Doordat de gevel weerspiegelt valt het niet zo erg op dat het om een kantoorgebouw gaat. In dit grote gebouw zijn tal van winkels en enkele restaurants gevestigd.

Ook interessant