Architectuur

We own the city - over architectuur en stadsplanning

Als de negentiende eeuw de eeuw van de Keizerrijken was, de twintigste eeuw die van de Natiestaten, lijkt het erop dat de eenentwintigste eeuw die van de Steden wordt. Dit boek schetst echter een beeld van het tijdperk van de wijk, waar stedelingen – die voorheen alleen maar ‘afnemers’ van stadsontwikkeling waren – weer zelf bezit nemen van hun omgeving.

Er ontstaan in diverse stedelijke omgevingen initiatieven van onderop, terwijl instellingen, overheidsdiensten en ontwikkelaars niet goed op deze trend kunnen inspelen. In het project We Own The City onderkennen we dat deze internationale ontwikkeling een bredere analytische kijk verdient. Dit boek analyseert aan de hand van vier voorbeelden in vijf steden de gevarieerde dynamiek en intensiteit van door burgers gedragen stedelijke vernieuwingsprocessen: in Amsterdam, Hongkong, Moskou, New York en Taipei. Ons onderzoek is begonnen met de vraag hoe deze van oudsher van bovenaf bestuurde steden met hun burgers omgaan.

Dit is een boek door professionals voor professionals, maar ook voor deskundigen en studenten die zich bezighouden met het scheppen van nieuwe stedelijke topografieën. In de steden van nu staat de rol van de stadsontwikkelaar voortdurend onder druk en de auteurs zien de noodzaak om de relatie tussen de burger en de overheid te onderzoeken. Onze aanbevelingen zullen zich met name richten op overheden, volkshuisvesters, architecten, stedenbouwers en projectontwikkelaars om zo nieuwe argumenten aan te dragen voor wetgeving (of de praktijk) waarin samen met burgers gemaakte stadsplannen niet alleen maar experimenteel zijn, maar juist de norm stellen voor de huidige ontwikkeling.

Bestel dit boek (Engels):

Ook interessant