Architectuur

Niet meer wonen tussen dichtgetimmerde huizen

Veel Nederlandse stadswijken ondergaan ingrijpende veranderingen. De blik is daarbij gericht op hoe het straks zal worden. Maar in de ‘tussentijd’, de vele jaren tussen sloop en nieuwbouw, verdwijnen voorzieningen, groeien generaties op tussen dichtgetimmerde huizen en vallen sociale verbanden uit elkaar. De tussentijd biedt echter ook mogelijkheden om een buurt een nieuwe impuls te gegeven. Op 8 april wordt het boek ‘Stedelijke transformatie in de tussentijd’ gepresenteerd, waarin de potenties van zo’n periode beschreven worden.

Stedelijke transformatie in de tussentijd.
Hotel Transvaal als impuls in de wijk


Auteur: Sabrina Lindemann , Iris Schutten
264 pagina's
Druk/editie: 1
Afmetingen: 170x20x231 mm
Gewicht: 611 gr
ISBN 10: 9085067480
ISBN 13: 9789085067481
Uitgever: Sun Uitgeverij
Taal: Nederlands
Verschenen: april 2010

Prijs: € 32,00
Bestel nu! klik hier.

Hotel Transvaal

Een voorbeeld van een nieuwe impuls voor een stadsvernieuwingswijk is Hotel Transvaal. In slooppanden in de Haagse wijk Transvaal richtten kunstenaars en winkeliers uit de buurt hotelkamers in die vervolgens via een website geboekt konden worden. Het hotel gaf een nieuwe dynamiek aan de wijk. Dit project wordt, samen met andere (kunst)projecten, uitgebreid beschreven in dit boek. (www.hoteltransvaal.com)

De tussentijd voorbij

De tussentijd vraagt om initiatieven die maatschappelijk en cultureel kapitaal toevoegen op een moment dat de vitaliteit van een wijk op alle fronten onder druk staat. De redacteurs laten zien dat de tussentijd al begint voordat er van vernieuwing sprake is en dat initiatieven die in de tussentijd worden ontplooid ook het eindbeeld kunnen beïnvloeden. Zij pleiten ervoor om projecten niet te beperken tot een tijdelijke ‘leuke’ invulling van braakliggende of verloederde gebieden. De tussentijd is, net als de stad, voortdurend in beweging en vernieuwt en verandert zichzelf continu. Het boek beschrijft de ‘slow city’ en introduceert condities waardoor de ontwikkeling vanuit een gebied mogelijk is.