Algemeen

Verplichte vijfjarige controle op binnengasinstallaties noodzakelijk

Verplichte vijfjarige controle op binnengasinstallaties noodzakelijk
Techlink, de federatie van elektrotechnici en (gas)installateurs, vraagt al jaren aan de overheid om controles op binnengasinstallaties te verplichten. Vandaag stopt de controle eens voorbij de gasmeter. ‘Laat de ontploffing in Antwerpen een keerpunt zijn’.
Voor Kris Van Dingenen, technisch directeur bij Techlink, is de maat vol. ‘Onze vakorganisatie verenigt elektrotechnici en (gas)installateurs waardoor ik beide sectoren makkelijk kan vergelijken. Het verbaast me elke dag meer dat de overheid controles op binnengasinstallaties niet verplicht.

Een elektrische installatie die na 1981 geplaatst is, moet immers elke 25 jaar opnieuw nagekeken worden. Waarom is dit niet zo bij binnengasinstallaties? Vandaag moet je enkel je gasketel elke twee jaar laten inspecteren.* Waarom neemt een erkend controleorganisme niet om de zoveel tijd de hele installatie onder de loep? Na de gasexplosie in Sint-Gillis in maart vorig jaar, en het incident in Antwerpen gisteren, lijkt een verplichte vijfjarige controle me geen overbodige luxe.’

*In het Vlaamse gewest moet je jouw gasketel elke twee jaar laten nakijken. In het Brusselse gewest en Wallonië geldt een verplichte driejaarlijkse inspectie (voor ketels van minder dan honderd kilowatt).

Ook interessant


Build for Life