Algemeen

Appartementsgebouw ingestort in Luik na ontploffing

In het centrum van Luik wordt gevreesd voor het leven van enkele mensen die nog onder het puin van een ingestort appartementsgebouw in het centrum van de stad liggen. Woensdagochtend hadden brandweerlieden nog contact met de naar schatting vijf bewoners die nog onder het puin liggen.
Nadat rond zeven uur ook de gevel van het pand instortte, is er geen contact meer met hen geweest, zo meldde de Vlaamse omroep VRT.

In het centrum van Luik werden twee aangrenzende panden in de nacht van dinsdag op woensdag door een grote explosie verwoest. Zeker twintig mensen zijn gewond geraakt, van wie twee zeer ernstig.

Reddingswerkers

Naar het zich laat aanzien was er een gaslek in een pand dat door de ontploffing werd verwoest. Ook de gevel stortte volgens de Luikse burgemeester Willy Demeyer rond 07.00 uur woensdagmorgen in, terwijl reddingswerkers bezig waren.

De brandweer graaft volgens Demeyer een tunnel vanaf de achterzijde van het ingestorte pand om beklemde slachtoffers te ontzetten.

Crisiscentrum

De nabijgelegen Sint-Andrékerk is ingericht als crisiscentrum. Naar schatting vijftig daklozen zijn er ondergebracht, meldde het persbureau Belga.

Na de explosie brak brand uit die snel het aangrenzende pand verwoeste. De toegesnelde brandweer kon mensen van wie de woning in lichterlaaie stond, ternauwernood redden.

Schade

De ravage in de omgeving van de twee vijf verdiepingen tellende panden in de Leopoldstraat is enorm. Talrijke ruiten sneuvelden en er is aanzienlijke schade in een omtrek van 200 meter, berichtte woensdag de website van de krant Le Soir.

De grote explosie schrok ook gemeenteraadsleden op die over de begroting vergaderden in het stadhuis vlakbij. Het gemeentehuis liep ook schade op. Het centrum van de stad van 200.000 inwoners is afgesloten.

Gasexplosie

De oorzaak is volgens hulpverleners vrijwel zeker een gasexplosie in het appartementsgebouw op nummer 21. Dat stond volgens Le Soir naast het geboortehuis van een van de beroemdste personen uit Luik, de schrijver Georges Simenon (1903-1989).
Build for Life