Algemeen

Rendement zonneboilers meer dan ooit zonneklaar

Rendement zonneboilers meer dan ooit zonneklaar
Investeren in een zonneboiler is steeds een goede zaak: de aankoopprijs is de laagste van alle technieken met hernieuwbare energie, je geniet van heel wat premies, je bespaart op jaarbasis tot 60% op je warmwaterfactuur en voor een eengezinswoning is 5 m² dakoppervlakte doorgaans voldoende. De instapdrempel is dus heel laag. En toch maakt slechts 2,4% van de Vlamingen gebruik van de gratis energie van de zon. De zonneboilerfederatie Belsolar hoopt dat zowel de Zonnekaart als de opbrengstberekeningstool op www.InfoZonneBoiler.be de overige 97,6 % Vlamingen doen inzien welke kansen ze laten liggen…

5 m² dak voor 60% besparing

In vergelijking met warmtepompen, biomassa-installaties of zonnepanelen is de investering in een zonneboiler financieel gezien de meest laagdrempelige stap naar hernieuwbare energie. En toch bespaar je met een zonneboiler op jaarbasis zowat 60% (en meer) van de energie die nodig is om het water voor je bad, douche en keuken te verwarmen. Wanneer het verwarmen van sanitair warm water met woningverwarming wordt gecombineerd – vooral bij vloerverwarming is dat een heel efficiënte oplossing – kan de jaarlijkse besparing oplopen tot 35% van de totaal benodigde energie.

Ook praktisch gezien is de stap naar een zonneboilerinstallatie heel makkelijk te nemen. Omdat het rendement van zonnecollectoren zo hoog ligt (1 m² zonnecollectoren haalt tot 500 kWh nuttige warmte uit de zon ─- dat is tot vier keer meer dan eenzelfde oppervlakte aan fotovoltaïsche (pv-) panelen de zonne-energie omzet in elektriciteit), nemen zonnecollectoren immers weinig plaats in op een dak. Voor een eengezinswoning is 5 m² oppervlakte doorgaans voldoende om elk jaar 2500 kwH elektriciteit, 275 m³ gas, 300 liter mazout of 500 kg CO2 uit te sparen.

Maximale zonne-opbrengst

Wie zijn adres ingeeft op de Zonnekaart die het Vlaams Energieagentschap net lanceerde (www.energiesparen.be/zonnekaart), zal meteen zien dat bijna alle daken geschikt zijn voor zonneboilerinstallaties, en dat zonnewarmte een interessante investering is en dat een zonneboilerinstallatie weinig plaats inneemt.

Om het rendement van je zonneboiler in spe te kennen, geeft de Zonnekaart een goede eerste indruk, maar voor een correcte inschatting van de haalbaarheid van een zonneboilerinstallatie en voor een correcte zonne-opbrengstberekening, neem je best contact op met een installateur die samenwerkt met één van de leden van de Belgische zonneboilerfederatie Belsolar.

Voor een optimaal rendement van je zonneboiler zijn bijvoorbeeld ook de oriëntatie, de hellingshoek en de oppervlakte van de zonnecollectoren op je dak evenwel van doorslaggevend belang, net als de capaciteit van je voorraadvat.

Wil je heel precies weten wat de te verwachten jaarlijkse energieopbrengst is, dan kan je (of je installateur) terecht op de rendementsberekeningstool op www.InfoZonneBoiler.be. Het enige wat je moet doen, is een aantal parameters (aantal collectoren, buffervolume, oriëntatie, hellingsgraad en warmwaterverbruik) ingeven, en de online tool berekent meteen de opbrengst van de geïnstalleerde zonneboiler. Dat is handig voor installateurs die deze opbrengstberekening moeten maken bij hun premieaanvraag, maar ook voor eindgebruikers die maximaal profijt uit hun zonneboilers willen halen.
Rendement zonneboilers meer dan ooit zonneklaar

Aan de slag met InfoZonneBoiler.be

Je hebt vastgesteld dat ook je dak geschikt is voor een zonneboilerinstallatie, je hebt je rendement berekend of laten berekenen, en je wil aan de slag?

Surf dan naar www.InfoZonneBoiler.be om je nog beter te informeren. Op dit zonneboiler-infoplatform van de Belgische zonneboilerfedatie Belsolar vinden particulieren en professionelen een concreet, objectief en niet-merkgebonden antwoord op alle vragen over zonnewarmte en een overzicht van alle premies per gewest.

Via de knop ‘leden’ kan je bovendien in contact komen met de erkende verdelers van zonneboilers in Vlaanderen, alsook met hun respectievelijke installateurs die, op basis van de grootte van je gezin en van je reële energie- en warmwaterverbruik, concreet kunnen nagaan hoeveel zonnecollectoren je gezin precies nodig heeft en hoe groot de inhoud van je opslagvat moet zijn. Een erkend installateur zorgt er tevens voor dat je factuur alle gegevens bevat die nodig zijn voor het aanvragen van premies.

Ook interessant


Build for Life