Interieur

Wat is het verschil tussen massiefhout, fineer, MDF- en spaanplaat?

Wat is het verschil tussen massiefhout, fineer, MDF- en spaanplaat?
Wanneer je opzoek bent naar nieuwe meubels zal je al snel merken dat er een hoop vaktermen op je af komen. Vooral als het om hout soorten gaat kan dit nog al eens tot verwarring komen. Er zijn veel meubels die als massiefmeubels omschreven worden waar andere weer als MDF, spaanplaat of fineer omschreven worden. Buiten dit zijn er ook veel meubels die verschillende materialen in combinatie verwerkt hebben. Hierdoor weet je soms al helemaal niet meer waar je aan toe bent. Als klant ben je dan vaak aangewezen op de informatie die je van een verkoper krijgt, als het gaat om kwaliteit en verwerking van het materiaal. Het is natuurlijk een stuk eenvoudiger praten als je zelf ook op de hoogte bent van alle soorten hout die er gebruikt worden in de meubel industrie. Want een massiefhouten meubel is van een totaal andere prijsklasse als een meubel in een van de andere houtsoorten. Dus om je wat meer informatie te geven over de verschillende hout soorten geven we je hier informatie om antwoord te geven op vragen als: “Hoe herken je aan een meubel dat het hier om een bepaald soort hout gaat?” en “Wat is het verschil in de houtsoorten?”.

Wanneer is een meubel van massiefhout?

massiefhoutEen meubel is van massief hout wanneer deze alleen uit puur hout gemaakt wordt. Wanneer een massiefhouten meubel geproduceerd wordt bestaat deze enkel uit planken, dan wel uit planken die aan elkaar gelijmd zijn. Deze zijn zelden breder dan 30 cm. Het verlijmen van de enkele houtdelen heeft als voordeel dat het hout niet verbuigt. Misschien heb je jezelf al eens afgevraagd waarom hout “leeft” dit heeft te maken met de eigenschap dat hout vochtigheid uit de lucht kan opnemen. Het probleem dat hiermee ontstaat is het dat het hout gaat werken en hierdoor hoor je het hout ook vaak kraken. Om te voorkomen dat je tafel in een paar weken een lelijke “golfplaat” wordt, worden de houtenplanken zo aan elkaar gelijmd dat de werking van de ene plank de ander te niet doet en andersom. Zo blijft de gehele oppervlakte recht. Hierdoor zal je zien dat als je op de kopse kanten van een massiefhoutentafel kijkt dat de hout nerven om en om “lopen”. Het enige nadeel aan dit verlijmen is dat je onderbrekingen in het hout ziet. Maar alleen zo kan het hout in tegenovergestelde richting werken zonder dat dit een probleem is voor het oppervlak. Dit is een onnatuurlijk kenmerk waaraan je massiefhoutmeubels herkent. Bij fineer of kunststof afgewerkte meubels is het oppervlak vaak volledig doorlopend, onafhankelijk van de lengte en breedte van de meubels. Dit is bij massiefhouten meubels dus niet mogelijk.

Wat is fineer?

fineerFineer zijn hele dunne hout oppervlakken/bladen vaak niet meer dan 0,6mm dik die verlijmd worden met een draagplaat. Deze draagplaten kunnen spaanplaat, MDF maar ook multiplex en triplex zijn.

Fineren zijn dus niet de betekenis voor het hoofdmateriaal van een meubelstuk maar alleen de oppervlakte afwerking. Door de geringe dikte en de vaste verlijming op de draagplaat, hoeft er bij fineer geen aandacht besteed te worden aan het werken van het hout. De fineer bladen kunnen zo op de draagplaten gelegd worden dat er een doorlopende afwerking ontstaat. Kwaliteit fineer platen zien er zo uit alsof ze uit een stuk gemaakt zijn.

Wat zijn precies meubels van spaanplaat?

Een spaanplaat bestaat uit samen gelijmd en gedrukte houtsplinters. Op deze manier kan hout dat niet meer verwerkt kan worden voor massiefhoutmeubels toch voor de meubel productie gebruikt worden.

spaanplaatDit maakt spaanplaat het materiaal, dat van onze natuurlijke hout bronnen het meeste gebruikt wordt voor meubels. Het oppervlak van een spaanplaat wordt meestal afgewerkt met een kunststof laag of met fineer. Echter kan dit ook met nog veel andere soorten afwerkingen, zoals b.v. leer of stof. Kunststofafwerkingen worden in de vorm van foliën met verschillende lagen op de platen aangebracht. Hierdoor kunnen verschillende kleuren maar ook hout motieven op de platen aangebracht worden. Het voordeel van kunststofoppervlakte is dat ze bijzonder eenvoudig schoon te houden zijn en bij de juiste kwaliteit erg robuust zijn.

MDF-platen

mdf-platenMDF is de afkorting voor Medium-Density Fibreboard. In principe zijn MDF-platen te vergelijken met spaanplaten. MDF zijaanzichtOok hier worden namelijk houtbestanddelen tot een plaat samen gelijmd. Het verschil tussen spaanplaat en MDF-platen is echter dat bij MDF-platen de houtsplinters zo fijn gemaakt zijn dat het een soort houtpoeder is. Dit wordt vervolgens samen gelijmd en geperst tot er een plaat uit ontstaat. Ook MDF-plaatwerk is meestal met fineer of met kunststof afgewerkt. Door de afwerking is het aan de buitenkant vaak moeilijk te zien of een meubel van spaanplaat of MDF gemaakt is. Vaak merk je wel het verschil in gewicht. Een MDF meubel is door de samenwerking van het materiaal vaak veel zwaarder dan een spaanplaat meubel.

Is dat dan alles?

Naast deze materialen zijn er nog veel meer materialen die in de meubel industrie gebruikt kunnen worden. Wat te denken van glas, wat vaak gebruikt word voor kasten en tafelbladen. Maar voor bijvoorbeeld buitenmeubels die het hele jaar buiten staan kun je ook denken aan beton. Wat meer gebruikelijk zijn ook multiplex of triplex. Maar je ziet ook steeds meer het gebruik van papier/karton. Om nu te zeggen dat er een materiaal soort is die het beste is, is moeilijk te zeggen. Zo is het afhankelijk van de soort meubels en de functies waarvoor ze gebruikt gaan worden welk materiaal beter is. Het ene materiaal is zwaarder, waar het andere weer eenvoudiger schoon te maken is. Dus wat je zoekt blijft een persoonlijke overweging.

Afbeeldingen van iampuay & FotoSasch van Fotolia

Ook interessant