Interieur

Hoe richt je je zolder in tot een sfeervolle kamer

Hoe richt je je zolder in tot een sfeervolle kamer
Een zolder wordt vaak als een rommel kamer of als washok gebruikt maar een kamer met een schuine wand kan ook vaak voor een gezellige atmosfeer zorgen. Hier gaat het er maar net op hoe je je zolder inricht. Wat dacht je van het druppelen van regen op een dakraam of een zithoek waar je lekker een boekje kunt lezen. Om vervolgens een dakraam open te zetten en uit de wind te kunnen genieten van de zon. Het grote nadeel is alleen wel dat als je te maken hebt met een schuin dak, je er met veel standaardmeubels geen leuke inrichting van kunt maken. Om van een zolder toch een gezellige kamer te maken geven we je daarom graag een paar tips hoe je jouw zolder inrichten kunt om er een sfeervolle ruimte van te maken.

1. Zorg er voor dat je geen ruimte verspilt:

  • Meubels kunnen vaak ook onder het schuine dak ingebouwd worden zowel met de achter als de zijkant. Hierdoor benut je de ruimte onder het schuine dak praktisch en kun je de wat hogere ruimte voor andere zaken gebruiken.
  • Wanneer de hellingshoek te scherp wordt kun je ook een trapsgewijze kast nemen. Zorg er voor dat hiervan de hoeken precies op het dak aansluiten zodat je de ruimte boven op de kast nog steeds als schappen kunt gebruiken.
  • Gebruik bij kleine ruimtes ook kleinere meubels, deze laten de ruimte namelijk groter uit zien. Lowboards en banken met een lager zitvlak kunnen hier bijvoorbeeld een meerwaarde opleveren.
  • Grote zolders kun je ook verdelen door scheidingswanden te maken die uit kasten bestaan. Zo creëer je eenvoudig op een zolder meerdere ruimtes en krijg je ook nog meer opberg ruimte. Hierdoor kun je ook een deel van je zolder gebruiken voor bijvoorbeeld een home office of gasten slaapkamer.

2. Denk aan structuur:

  • Zorg voor een duidelijke structuur in je inrichting. Hiermee doel ik op meubels in lichte en egale kleuren, deze laten de ruimte groter en opgeruimd lijken. Vooral onder een schuin dak zoals op de zolder kunnen donkere meubels er voor zorgen dat de gehele ruimte een stuk kleiner overkomt.
  • Verdeel de beschikbare ruimte in verschillende functionele onderdelen waarvoor je de zolder wilt gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zit gedeelte, een werk gedeelte en eventueel een slaap gedeelte. Hierbij kun je een slaap gedeelte makkelijker onder de schuine wand indelen in vergelijking tot een werkplek waar je minimaal een bureau nodig hebt.

Hoe richt je je zolder in tot een sfeervolle kamer

3. Breng de juiste kleur in de zolder:schuine wand home office

  • Gebruik lichte kleuren voor de muren zodat het licht dat in de ruimte valt optimaal in de hoeken komt.
  • Wanneer je een twee kleurige ruimte wilt is het voor de muren aangrenzend aan de schuine wand aan te raden uni-kleuren te gebruiken. Strepen en beeltenissen verkleinen de ruimte optisch probeer dit dus weer te vermijden.
  • Maak met gekleurde wanden of meubels een optische highlight. Doet dit niet met de wanden en meubels gelijk tijdig dit geeft niet het gewenste resultaat.

4. Zet de zolder perfect in het licht:

  • Gebruik belichting op verschillende hoogte om de optische diepte in de ruimte weer te geven.
  • Gebruik geen plafond of hang verlichting deze maken de ruimte kleiner. Gebruik deze verlichting daarom alleen als dit noodzakelijk is.
  • Een combinatie van indirect licht met enkele spotjes is ideaal. Indirect licht kan vaak een mooi effect geven op een schuine wand en de gehele ruimte meteen verlichten.

5. Zorg voor een sfeerfactor:

  • Zet maximaal een of twee kleur accenten. Zo breng je een bepaald verlichtend effect op de zolder meer kleur zorgt voor een onrustig geheel en zal het ruimtelijke gevoel meteen te niet doen.
  • Kies voor een houtkleurige vloer (dit kan laminaat of parket zijn) waarin het licht kan weerkaatsen. Zo krijg je nog meer licht in de ruimte. Om vervolgens warmte in de ruimte te krijgen kun je er voor kiezen om nog een tapijt neer te leggen.
  • Maak gebruik van bloemen of planten maar pas op dat deze niet te groot zijn.

Met deze tips kun je in ieder geval een echte sfeervolle ruimte maken van je zolder! Veel plezier met het inrichten van je zolder en geniet van de extra woonruimte die je hiermee hebt weten te creëren.

Ook interessant