Woonprojecten

’t Groen Hart van Roeselare schiet uit de startblokken

’t Groen Hart van Roeselare schiet uit de startblokken
Met de bijna volledige verwijdering van 700 ton asbest uit het oude ziekenhuisgebouw, kan de ontwikkeling van de langverwachte nieuwe woonbuurt 't Groen Hart in Roeselare eindelijk van start gaan. Voor projectontwikkelaars Coussée Bouw & Project en ION betekent dit het begin van de eerste fase, waarbij ze voor het eerst gedetailleerde beelden onthullen van het nieuwe park en de omliggende gebouwen. De wederopbouw zal naar verwachting in de zomer van 2025 beginnen, en in 2028 zullen de eerste bewoners hun nieuwe woningen kunnen betrekken.

De nauwkeurige verwijdering van de laatste asbestrestanten bevindt zich in de eindfase, waardoor de daadwerkelijke ontwikkeling van de nieuwe woonbuurt 't Groen Hart kan beginnen. Projectontwikkelaars ION en Coussée Bouw & Project starten eind september met de sloop van de verouderde gebouwen, zodat de bovengrondse afbraak tegen december voltooid is. Vervolgens beginnen ze met de bouw van de eerste drie fossielvrije aaneengesloten woonvolumes, die 60 privé-appartementen, een woonzorghotel met 110 studio's, 27 assistentiewoningen en een zorgvilla met 20 studio's voor mensen met een beperking zullen omvatten. Deze bouwprojecten zijn in samenwerking met Zorggroep H. Hart uit Kortrijk, die mede-investeerder en zorgpartner is. Alle gebouwen worden aangesloten op een lokaal warmtenet.

Aanbod op maat

Blikvangers daarbij zijn de twee penthouses op de 15de verdieping van 200 m² die een uitzicht geven over gans Roeselare. Ook de lager gelegen appartementen kunnen dankzij de nieuwe parkomgeving altijd rekenen op een aangenaam en groen uitzicht vlak bij het stadscentrum. De zuidelijke vleugel van het oude AZ Deltaziekenhuis wordt overigens gevrijwaard van de sloop en herontwikkeld tot een duurzaam woonproject.

't Groen Hart van Roeselare schiet uit de startblokken

"'t Groen Hart is één van de belangrijkste stadsontwikkelingsprojecten in Roeselare. We zijn fier dat we nu voor de eerste keer gedetailleerde toekomstbeelden van de voormalige AZ Delta-site kunnen presenteren en tegelijk de eerste units op de markt kunnen brengen. We kiezen met dit project voor een gezonde en duurzame mix van nieuwbouw en herontwikkeling. De 60 appartementen variëren van eenkamer-en gezinsappartementen tot luxueuze flats. Zo is er een aanbod op maat van ieders behoefte en budget."

Léonie Coussée, Coussée Bouw & Project


De locatie staat al sinds 1924 in het teken van zorg en gastvrijheid, en dat blijft ook zo. In het hart van het project wordt een woonzorghotel geïntegreerd voor mede-investeerder Zorggroep H.Hart Kortrijk. Het gaat om een combinatie van 110 studio's en 27 assistentiewoningen. Wie de laatste aankoopt als investering, mag rekenen op een huurgarantie wat het rendement verzekert. Aan de kant van de Rode-Kruisstraat wordt ook de mogelijkheid voorzien om een zorgvilla met 20 studio's te integreren op maat van personen met een beperking.

Groene corridor

Waar de site nu hoofdzakelijk uit beton bestaat, wordt deze met de komst van 't Groen Hart voor liefst 72 procent onthard. De internationaal gerenommeerde landschapsarchitecten van West8 vormen de gebetonneerde site om tot een woonwijk met een nagelnieuw openbaar stadspark van twee hectare groot waarin fietsers en voetgangers de baas zijn. Een verkeersvrije, groene corridor langs het tracé van de Collievijverbeek verbindt de Meensesteenweg en de Westlaan dan weer met elkaar. Op verschillende plaatsen is ruimte voorzien voor buurtversterkende initiatieven, waaronder een bistro met terras en een supermarkt. De wagens van de toekomstige bewoners en bezoekers krijgen ondergronds een nieuw plekje. Via een lift zullen de 180 parkeerplaatsen, verdeeld over twee ondergrondse verdiepingen, verbonden worden met het gebouw. Het ontwerp voor de drie woonvolumes kwam tot stand bij het Kortrijkse architectenbureau Linklab.

't Groen Hart van Roeselare schiet uit de startblokken

"Door compact te werken en te kiezen voor een variatie van volumes ontstaat extra open ruimte. We kiezen ook heel bewust voor platte daken die gebruikt kunnen worden als terras, groenzone en waterbuffer. De ronde hoeken zorgen dan weer voor een speels accent en geven de wijk een zacht karakter dat mooi aansluit op zijn omgeving."

Boris Parmentier, ION


Win-win voor iedereen

De site van het voormalig Heilig Hart-ziekenhuis is gelegen pal in het centrum van Roeselare, maar lag er sinds de verhuis van het ziekenhuis mistroostig bij. Zowel de buurtbewoners, als het stadsbestuur zijn dus maar wat verheugd dat de ontwikkeling van 't Groen Hart in een stroomversnelling komt.

't Groen Hart van Roeselare schiet uit de startblokken

"Het project is een win-win voor alle partijen. Voor de inwoners van Roeselare komen er duurzame appartementen en een nieuw stadspark bij. Tegelijk wordt ook een potentiële stadskanker onder handen genomen die op termijn zal bijdragen tot de beleving in Roeselare. Door de ontwikkeling komt er een groot park bij in de stad – het grootste dat dankzij een privaat project tot stand komt. Ook uit de buurt krijgen we meer en meer reacties te horen dat ze reikhalzend uitkijken naar de herwaardering van deze iconische locatie."

Boris Parmentier, ION


Minderhinderplan

In overleg met de stad wordt een minderhinderplan uitgerold dat de buurt én nabijgelegen hogeschool Vives moet vrijwaren van zo veel mogelijk verkeershinder en geluidsoverlast tijdens de werken. Als alles volgens de huidige planning verloopt, zullen in 2028 de eerste bewoners hun intrek nemen in hun nieuwe woning, midden in het groen. De prijzen starten vanaf 230.000 euro voor een eenslaapkamerappartement, 279.000 euro voor een tweeslaapkamerappartement en 315.000 euro voor een drieslaapkamerappartement. Wie meer wil weten over het project en de eerste aangeboden appartementen kan terecht op tgroenhart.be.

't Groen Hart van Roeselare schiet uit de startblokken