Woonprojecten

Schoolgebouw in Koksijde maakt plaats voor duurzaam woonproject Dune

Schoolgebouw in Koksijde maakt plaats voor duurzaam woonproject Dune
Op de oude schoolsite van 'De Ark' in Koksijde zijn de werken van het nieuwe woonproject 'Dune' van start gegaan. 'Dune' biedt straks plaats aan 27 duurzame en luxueuze villa-appartementen, die perfect aansluiten bij de omliggende residentiële wijk. Bijzonder aan het project is dat het om een unieke samenwerking gaat tussen de vrije basisschool en RAAK Invest.

Schoolgebouw in Koksijde maakt plaats voor duurzaam woonproject Dune
Delegatie bouwheer RAAK Invest, coördinator Steenoven, aannemer Balloey, PVLA Architecten, VZW PODWDV, makelaars Vlaemynck en Immo La Terrasse. Foto RAAK Invest/Steenoven

Begin maart ging de sloophamer al door het oude schoolgebouw in de Albert Bliecklaan. Alle bouwafval werd netjes verzameld en afgevoerd. Aansluitend werden de voorbereidingen voor de graafwerken en de grondwaterbemaling gestart. Vanochtend was het terrein klaar om aan het grote werk te beginnen. De ervaren ontwikkelaars Johan Heemeryck en Tom Hallaert van RAAK Invest namen alvast, samen met enkele leden van het projectteam, enkele spades ter hand om er symbolisch de eerste grond weg te graven. Meteen ook het startschot voor de graafmachines om de bouw van 'Dune' helemaal op gang te trekken.

"Dit is de échte start van de werken, een moment waar we heel erg naar hebben uitgekeken. Over enkele dagen kunnen we starten met het volledig uitgraven van de kelder. Dit neemt zo'n drie weken in beslag. Daarna volgen nog enkele voorbereidende werken, vlak voor de zomerstop. Daarna gaan we verder met de fundering. Tegen het einde van het jaar zou de kelder klaar en afgedekt moeten zijn en gaat de bouw een nieuwe fase in. Als alles vlot verloopt, mogen we de eerste bewoners in het najaar van 2026 verwelkomen." ​

​Johan Heemeryck, bestuurder van projectontwikkelaar RAAK Invest


Concreet omvat 'Dune' 27 villa-appartementen met twee of drie ruime slaapkamers, verdeeld over drie residenties. De oppervlakte van de appartementen varieert van 97 tot 130 vierkante meter. Alle appartementen zijn voorzien van brede leefterrassen van 23 tot 89 vierkante meter. Daarnaast voorziet projectontwikkelaar RAAK Invest een gemeenschappelijke kelder, met onder andere ruimte voor 22 parkeerboxen, zes parkeerplaatsen en 27 bergingen. Voor bezoekers zijn bovengronds twee parkeerplaatsen en een aantal fietsparkeerplaatsen voorzien. Zo blijft de parkeerdruk in de buurt laag.

Schoolgebouw in Koksijde maakt plaats voor duurzaam woonproject Dune

Luxueus en duurzaam

'Dune' voorziet zonnepanelen, warmtepompen en vloerverwarming, zodat alle villa-appartementen Bijna Energieneutraal (BEN) zijn (E30). PVL Architecten uit Koksijde staat in voor ​het ontwerp. Zij bedachten onder meer een geschakelde structuur voor de terrassen, zodat elke bewoner van zijn privacy kan genieten. De grote glazen hoekramen bieden dan weer een maximum aan lichtinval. Daarnaast is er gekozen voor een lichte gevelsteen, die doet denken aan de kleur van de duinen. Dat zet volgens architecten het kustgevoel extra in de verf. Iets dat wordt doorgetrokken in de tuinen, met o.a. een glooiende duinenvegetatie. De oorsprong van de naam 'Dune' - duin uitgesproken op z'n West-Vlaams - is dan ook niet ver te zoeken.

De ervaren Roeselaarse projectontwikkelaar Steenoven coördineert de bouw en de verkoop van het nieuwe woonproject. Dat laatste loopt inmiddels bijzonder vlot. Nog voor de eerste spade in de grond is gezet, is al een derde van alle beschikbare appartementen verkocht. Het gaat overigens om een gezonde mix van kopers, met zowel inwoners van Koksijde en Oostduinkerke als een aantal mensen uit het binnenland. Een groot deel wil er overigens hun vaste woonplaats van maken.

Schoolgebouw in Koksijde maakt plaats voor duurzaam woonproject Dune

Unieke samenwerking

Bijzonder aan het 'Dune'-project is ook dat het een onderdeel uitmaakt van een unieke samenwerking tussen RAAK Invest, Alheembouw en vzw Patrimonium Onderwijs Decanale Werken Diksmuide-Veurne.

"Sinds enige tijd was 'De Ark' op zoek naar extra financiële middelen om de verouderde schoolinfrastructuur versneld aan te pakken. Wij waren op zoek naar ruimte voor een kwalitatief woonproject aan de kust. Dankzij deze samenwerking ontstond een gezonde win-winsituatie. 'De Ark' geniet nu op één enkele site - in de Helvetiastraat - van een compleet nieuw en modern schoolgebouw met alle nodige voorzieningen. Wij kunnen nu op de vrijgekomen site een kwalitatief woonproject ontwikkelen. Volgend jaar starten we alvast een soortgelijke samenwerking op in Avelgem en intussen lopen ook al op andere plekken gesprekken over gelijkaardige projecten." ​

​Tom Hallaert, directeur ontwikkeling van RAAK Invest


Schoolgebouw in Koksijde maakt plaats voor duurzaam woonproject Dune
Meer info op: www.dune-koksijde.be

Schoolgebouw in Koksijde maakt plaats voor duurzaam woonproject Dune

Ook interessant