Woonprojecten

Bouwwerken oud gerechtshof in Hasselt van start

Bouwwerken oud gerechtshof in Hasselt van start
Afbeelding van hoe het Gerechtshof er zal uitzien na renovatie
Het oude gerechtshof aan de Hasseltse Havermarkt, een van de meest iconische gebouwen in de provincie, staat aan de vooravond van een cruciale transformatie. Na het bouwverlof beginnen de ontmanteling en sanering van het pand. Vanaf 29 juni worden de 52 wooneenheden te koop aangeboden. Dit herbestemmingsproject, geleid door de ontwikkelaars Kolmont en Tans Urban Landmarks, combineert binnenstedelijke stadsontwikkeling met een respectvolle omgang met het historische karakter, terwijl het zich richt op toekomstige behoeften.

Het oude gerechtshof is het meest iconische gebouw in het centrum van Hasselt. Met zijn karakteristieke eclectische interbellumarchitectuur, opvallende gele baksteen, indrukwekkende ingangsportaal met hoektoren en bijzondere spits, allegorische beeldhouwwerken van kunstenaar Boedts, sierlijk smeedwerk aan de poorten en deuren, en een imposante hal met tongewelf, kleurrijke cementtegels en bronzen lamparmaturen, ademt dit gebouw geschiedenis en charme. Het vernieuwingsproject, dat de panden op huisnummers 6, 8 (De Croon) en 10 (gerechtshof) omvat, gaat nu een nieuwe fase in.

Ontmanteling en afbraakwerken van start

In september 2024, dus na het bouwverlof, wordt gestart met de ontmanteling van de gebouwen en sanering. Dit zijn werken met beperkte hinder voor de omgeving. In het najaar, midden oktober 2024, gaan de afbraakwerken van start. Het gaat dan om de achterzijde van Havermarkt 8 en het binnenplein van Havermarkt 10. Kolmont en Tans Urban Landmarks werken met de richtlijnen van Tracimat, een methode die zoveel mogelijk herbruikbare en recycleerbare grondstoffen haalt uit de sloop van gebouwen. In het voorjaar van 2025 zouden deze afbraakwerken klaar moeten zijn.

Bouwwerken oud gerechtshof in Hasselt van start
Na deze eerste fase is het de beurt aan het archeologisch onderzoek. Afhankelijk van welke historische vondsten er in de ondergrond worden aangetroffen, wordt geschat dat er in het tweede kwartaal van 2025 begonnen wordt met de bouwput. Nadien volgen de beschoeiing, de bemaling, de grondwerken, de nieuwbouw kelder, de bovengrondse gebouwen en renovatie. Voor de begeleiding van de werkzaamheden worden de promotoren bijgestaan door een minder-hinder-consulent. De promotoren zullen in overleg met de buurt een volledig plan uitwerken en tijdig communicaties opzetten om mogelijke hinder tot een minimum te beperken.

Architecten met visie

Het kroonjuweel van dit project wordt ongetwijfeld de transformatie van het oude gerechtsgebouw. Voor de herontwikkeling werd er dus niet over één nacht ijs gegaan. Met passie en respect wordt er een ontwerp gecreëerd waarin heden en verleden samenkomen om het gebouw klaar te maken voor de toekomst. Het oud gerechtshof wordt het 'Gerechtshof'.

Het ontwerp van het Gerechtshof is van de hand van twee architectenbureaus. Zesth Architects en architectenbureau Michel Janssen. Zesth Architects, onder leiding van Koen Laurijssens, ontfermt zich over de ontwikkeling van de nieuwbouwappartementen. De ontwerpen worden getypeerd door simpliciteit en elegantie, dankzij zuivere plattegronden, natuurlijk ruimtegebruik en efficiënte vormen en verhoudingen.

"Ik zie het als een fantastische intellectuele uitdaging om dit gebouw met grote historische waarde en bijzondere complexiteit in te bedden in de binnenstad en te integreren in de Havermarkt, met een optimale woon- en werkfunctie."

Koen Laurijssens, Zesth Architects.


Architectenbureau Michel Janssen, onder leiding van de gelijknamige architect, is gespecialiseerd in de herbestemming van monumenten. Daarom neemt dit bureau De Croon en het bouwkundig erfgoed voor haar rekening.

"De restauratie van iconisch erfgoed is erg belangrijk. Die gebouwen geven niet alleen een unieke beleving aan de toekomstige bewoners. Maar door niet altijd alles tot op de grond af te breken, kan je het hergebruik van erfgoed beschouwen als een primaire vorm van circulair bouwen".

Michel Janssen.


Grandeur in een duurzaam kader

Het resultaat van de samenwerking tussen beide architecten is een herbestemming die oog heeft voor het verleden, maar tegelijk ook anticipeert op de toekomst. Zo wordt er voor De Croon teruggegrepen naar het originele ontwerp. Ook de gevels van het oud gerechtshof blijven in hun oorspronkelijke staat. Ze krijgen wel een opknapbeurt met nieuwe ramen en een verlaging van de inkom. De foyer blijft bewaard als entree en ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers, de rechtszalen worden ontmanteld om plaats te maken voor appartementen.

Bouwwerken oud gerechtshof in Hasselt van start
inkomhal

Het oude gebouw heeft zijn eigen geschiedenis en kracht. Die worden versterkt doordat dezelfde materialen, van de gevelsteen tot het glas, terugkomen in de nieuwe gebouwen aan het binnengebied. Die hebben grote raampartijen voor uitgebreid licht en zicht en buitenruimtes die naadloos overvloeien in een weelderige groene binnentuin.

Om dit historische gebouw toekomstbestendig te maken, wordt maximaal ingezet op de principes van trias energetica en de modal shift. De buitenschil wordt performant geïsoleerd om de energievraag laag te houden en de geproduceerde warmte is fossielvrij middels warmtepompen. Er wordt maximaal ingezet op de nabijheid van de vele stedelijke functies door de fiets als prioritair vervoersmiddel te voorzien. Er komt een vlot bereikbare fietsenstalling voor een 270-tal fietsen, bakfietsen en andere speciale fietsen. De mogelijkheden tot laadinfrastructuur zijn eveneens aanwezig. Bovendien zijn er 2 parkeerplaatsen voorbehouden voor autodelen met de mogelijkheid van een elektrisch laadpunt.

Binnentuin en groen in de buurt

Maar dé eyecatcher van deze herontwikkeling is zonder twijfel de verborgen binnentuin. Die is aangelegd op het dak van de ondergrondse parking, met bomen in volle grond. Samen met de andere fauna en flora zorgen ze voor natuurlijke koeling en een aangenaam microklimaat. Deze private binnentuin biedt bewoners rust en privacy te midden van de bruisende stad. Het ontwerp is van Buro Landschap van Pieter Daemen uit Tongeren.

En dat is niet alles: alle buurtbewoners zullen kunnen profiteren van deze herontwikkeling. Naast de ontharding binnen het project wordt er maar liefst 95.000 euro geïnvesteerd in ontharding en bomen voor de Havermarkt. De promotoren Kolmont en Tans Urban Landmarks zetten in om de niet bebouwde omgeving maximaal om te vormen tot microklimaat. Bomen in volle grond zorgen immers voor de stedelijke verkoeling en natuurlijke luchtzuivering van de omgeving.

Bouwwerken oud gerechtshof in Hasselt van start
Binnentuin

Verkoop van start

De verkoop ging zaterdag 29 juni van start en was alvast een groot succes. Het gaat in totaal om 20 appartementen met 1 slaapkamer, 21 appartementen met 2 slaapkamers, 7 appartementen met 3 slaapkamers en 4 stadswoningen met 3 slaapkamers, een tuin en een terras. De verkoopprijzen voor de appartementen met 1 slaapkamer beginnen vanaf 269 900 euro.

"Het ontwerp van de appartementen laat bewoners genieten van de voordelen van de stad, maar geeft hen ook een geborgen gevoel. Omdat we oud en nieuw verweven, hebben sommige appartementen uitzonderlijke vrije hoogtes, zichten en monumentale gevels. Elk appartement heeft zijn eigen unieke beleving. Van zicht op de verborgen binnentuin tot zicht op de skyline van Hasselt. Bovendien kunnen wij bij de high end appartementen spreken van unieke woonunits die zelfs voor Hasselt ongezien zijn."

Michel Verhoeven, ontwikkelaar Kolmont.


Als alles volgens plan verloopt, zouden de werken in 2027 afgerond moeten zijn en kunnen de eerste inwoners er hun intrek nemen.

Bouwwerken oud gerechtshof in Hasselt van start
Lobby