Energie

kWh meter: welke fase heb je nodig en waarom?

kWh meter: welke fase heb je nodig en waarom?
Nu de energieprijzen zo hoog zijn is het goed om zo veel mogelijk te doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit kan je doen door energie te besparen. Gebruik zo min mogelijk stroom en warm water, houd de thermostaat zo laag mogelijk en kies voor een extra deken in de nacht. Om daadwerkelijk te weten hoeveel stroom je verbruikt heb je een meter nodig. Dat is de kWh meter. Wil je meer weten over de werking hiervan, lees dan dit artikel.

Wat is een kWh meter?

Met een kWh meter weet je dus precies hoeveel stroom je verbruikt. Dit wordt afgebeeld in het aantal kilowattuur: kWh. Daar komt de naam dus ook vandaan. De meeste woningen hebben een eigen kWh meter in de meterkast. Je sluit deze simpelweg aan op het apparaat waarvan je het gebruik wil meten. Ook sluit je de meter aan op het stopcontact. Je kan dit apparaat dan gewoon gebruiken zoals je normaal ook zal doen. De kWh meter houdt precies bij hoeveel energie je verbruikt.

Om energie te besparen doe je dit bij verschillende apparaten. Zo weet je welke apparaten het meeste stroom verbruiken. Je kan dan ook beredeneren waar je het beste energie op kan besparen. Merk je bijvoorbeeld dat de televisie een grootverbruiker is in jouw huis, dan kan je ervoor kiezen om minder televisie te kijken en wat vaker een boek te pakken. Dit ga je zeker merken in de maandelijkse energiekosten.

Verschillende fasen van een kWh meter

Een kWh meter kan verschillende fasen hebben. Allereerst is er fase 1. Een apparaat dat fase 1 nodig heeft, heeft twee of drie draden. Dit is een fasedraad, een nuldraad en eventueel een aarde draag. Daarnaast is er nog fase 3. Een apparaat dat fase 3 nodig heeft, heeft vier of vijf draden. Er zijn drie fasedraden, een nuldraad en ook eventueel een aardedraad.

Welke fase je precies nodig hebt, is afhankelijk van het apparaat waarvan je het energieverbruik wil meten. Is het apparaat maar 1 fase aangesloten, dan is een 1 fase kWh meter voldoende. Dit geldt ook wanneer je huis zelf wel is aangesloten op een 3 fase aansluiting.

De meeste huizen zijn aangesloten via een 1 fase aansluiting. Dit betekent dat er één kabel het huis binnenkomt om de woning te voorzien van energie. Bij een huis met een 3 fase aansluiting komen er driefase draden het huis binnen via de meterkast.

Ook interessant