Architectuur

bis-architectuurwedstrijd: Kantoor met appartement

Een woning met een oude garage in de stad, met werkputten, zenitaal licht, de geur van afgedraaide olie en rubber werd een nieuwe woon-/werkplek in de stad, met weer een werkput, zenitaal licht, de geur van verse soep en epdm.
Enkel de grote poort onderaan de rijwoning verraadde vroeger de aanwezigheid van de garage in het binnengebied. De doorrit naar de loods is nu een carport én toegang tot de woning geworden. Deze neemt niet alleen het gelijkvloers en de eerste verdieping van de rijwoning in, maar ook de volledige ruimte van de vroegere loods.

klik hier voor een fotospecial van dit project

De loods werd omgebouwd tot een ontdubbelde ’tentstructuur’. Een buitentent bekleed met epdm met daarin de binnentent die de delen ruimtelijk verbindt en het hoogteverschil tussen straat en tuin volgt. Tussen de twee lagen zit het slaapgedeelte van de ouders verborgen, even discreet weggestopt als de slaapverdieping van de dochters.

In de inkom en keuken worden klanten ontvangen en het ijs gebroken, in het bureau wordt over hun project nagedacht, in de eetplaats wordt met hen vergaderd.
Eens de klanten zijn vertrokken blijft enkel het kleine bureau over; inkom, keuken en eetruimte worden weer woonplek. Het bureau zit verscholen in de knik van het gebouw, tussen de keuken en eetruimte, de dieper gelegen ruimte kijkt uit op de naar het westen gerichte patiotuin.

Verspreid over het gelijkvloers liggen nog 2 andere tuinen: de moestuin in het oosten en de relaxtuin in het zuiden. Het zonlicht valt altijd wel ergens binnen.

Architect: Volt-architecten, Gent, www.voltarchitecten.be


foto's: Fien Muller

Wat overtuigde de jury?
  • Wonen en werken lopen in dit project echt wel volledig door elkaar. Bepaalde ruimtes en een gedeelte van het meubilair worden ‘dubbel’ gebruikt, bijvoorbeeld de tafels (binnen en buiten) om te vergaderen en/of aan te eten. Toch blijven de belangrijkste privéruimtes echt privé, zelfs wat verborgen.
  • Belevenisruimtes met een zeer aangename lichtinval.
  • Om zenitaal licht in de eet- en vergaderruimte te krijgen, was klaarblijkelijk enig denkwerk vereist.
  • Knappe en fijne afwerking en inrichting waarbij duidelijk werd gestreefd naar een eenheid van kleur (wit) en materiaal.
  • Op dit heel bizarre perceel werd toch interessante architectuur gerealiseerd. En voldoende buitenruimte overgehouden.
  • De kleine patiotuin geeft toch een grote meerwaarde aan het geheel.
  • Goede keuze om van de doorrit een carport te maken.

Samengevat: een goed doordacht project op een moeilijk perceel.

klik hier voor een fotospecial van dit project

Bekijk ook de andere Laureaten:

Ook interessant