Architectuur

bis-architectuurwedstrijd: Schoenwinkel met appartement

Het project bevindt zich in een straat met rijwoningen aan de rand van het oude centrum van Belsele. Door de volumes van verschillende grootte en een aantal wachtgevels, maakt het geheel een verbrokkelde indruk.
De opdracht was: op een smalle kavel een (kinder)schoenwinkel met appartement realiseren. Het nieuwe gebouw werd aan de profielen van beide buurgebouwen aangepast zoals verplicht door de stedenbouwkundige voorschriften.

klik hier voor een fotospecial van dit project

Gezien de grote diepte van het bouwperceel en de beperkte mogelijkheden om licht binnen te brengen door de smalle voor- en achtergevel, werd centraal in de winkel een patio voorzien.
De verfijning van het interieur staat tegenover de robuuste ruwbouw: gekaleide wanden van betonmetselwerk, betonnen vloeren en plafonds.

De trappen naar en in het appartement werden rondom een houten meubel ‘gewikkeld’. Hierin zitten de ondersteunende functies zoals vestiaire, toilet, berging, keuken, kasten en technieken.
Een vide verruimt de leefruimte naar de mezzanine met slaapruimte.

Door de maximaal opengewerkte achtergevel ontstaat een direct contact met het dakterras en het daarachter liggende groendak.
Door op de juiste plaatsen doorkijken te voorzien wordt het kleine appartement toch zeer ruimtelijk.


foto's: Filip Dujardin

Architect: ONO architectuur, Antwerpen,

Wat overtuigde de jury?
  • Dit project beantwoordt perfect aan het thema van deze architectuurwedstrijd : ‘Wonen en werken.
  • Originele winkel en winkelinrichting.
  • De keuze voor messing, dat gebruikt werd voor de raamprofielen en de afwerking daarrond, in combinatie met de witgeverfde gevel, valt bijzonder goed mee. Ook de herhaling van het gebruik van messing in de balustrade van de trap en in de verlichtingsarmaturen is erg geslaagd.
  • De voorgevel in zijn geheel ziet er speciaal en zelfs een beetje grappig uit, onder meer doordat de ramen niet op één rechte lijn zitten.
  • De heel subtiel geïntegreerde deur naar de woonvertrekken op de verdieping. Hierdoor gaat geen commerciële ruimte verloren.
  • Een patio is een uitstekend idee. Die zorgt overal voor veel natuurlijke lichtinval.
  • Ook het zicht van binnenuit naar de overkant van de straat is opvallend. Daar bevindt zich namelijk een andere winkel van dezelfde eigenaar.
  • De achtergevel van de woning heeft een duidelijke ritmiek door de stijlen van het buitenschrijnwerk die visueel doorlopen in de naden van het zinken dak.

Samengevat: een zeer charmant project.

klik hier voor een fotospecial van dit project

Bekijk ook de andere Laureaten:

Ook interessant