Architectuur

aNNo architecten ontwerpt 'huis voor de gemeente' Beerse

aNNo architecten uit Gent is als winnaar aangewezen van de Open Oproep voor de renovatie en uitbreiding van het art-deco gemeentehuis van de gemeente Beerse.
Het winnende ontwerp van aNNo voorziet in een nieuwe uitbreiding van één bouwlaag op de kop van het kenmerkende gemeentehuis, dat in 1935 door de architecten Wijn en Boon werd ontworpen (origineel als moederhuis, sinds 1977 in gebruik als gemeentehuis), en intussen is opgenomen in de inventaris van het waardevol erfgoed. Tussen het oude en nieuwe deel ontstaat op die wijze een nieuwe toegang, die tevens het eindpunt is van de bestaande monumentale beukendreef. Het concentrische gemeenteplein wordt herdacht, en betrokken op het nabijgelegen park. Op die wijze grijpen de ontwerpers de kans om met het renovatie van het gemeentehuis de ruimtelijke link tussen het gemeenteplein, de dreef en het gemeentelijk park Echelpoel te versterken en zo de ambitie van het structuurplan van Beerse mee te ondersteunen.



Ontwerp

Raadszaal, personeelsruimte, en de verschillende spreeklokalen worden in het nieuwe deel opgenomen en georganiseerd rond een centrale patio met waterpartij, een referentie naar de vijvers in het park Echelpoel . De vormgeving en materiaalgebruik van het nieuwe deel is geïnspireerd op de bestaande baksteenarchitectuur van het art-deco gebouw (hoogte kroonlijst, gebruik van baksteen, verticale accenten,...). Blikvanger van het nieuwe ontwerp is de dubbelhoge raadszaal met geperforeerd bakstenen metselwerk (claustra) waardoor een specifieke lichtinval wordt geënsceneerd.

Binnenin wordt de rigide ziekenhuisarchitectuur van het bestaande gebouw subtiel opengewerkt om licht toe te laten, de leesbaarheid en transparantie te verhogen. Op de begane grond worden de voor het publiek vrij toegankelijke diensten gehuisvest: onthaal, wachtruimte, spreeklokalen en loketten. Op de verdieping worden de kantoor-, werk- en vergaderlokalen voor de interne administratie en het bestuur georganiseerd.



Het wedstrijdconcept en de schakeling van de functies is ingegeven vanuit het streven van de gemeente Beerse naar een optimale, moderne en klantvriendelijke dienstverlening voor de burgers en bedrijven.

Duurzaamheid

In samenwerking met het studiebureau technieken wordt een concept uitgewerkt waarbij zoveel als mogelijk zal gebruik worden gemaakt van groene energiebronnen (zonnepanelen, boorgat energieoplsag). Verder is er focus op het beperken van materiaalverbruik en worden materialen geselecteerd met een zo goed mogelijke milieuklasse (NIBE-index, www.nibe.org).



Prijsvraag

Het ontwerp van aNNo respecteert in sterke mate het waardevolle gebouw, en refereert op verschillende punten naar de originele art-deco architectuur van het bestaande gemeentehuis, maar geeft tegelijk uitdrukking aan het streven naar een duurzame en moderne inzet van het historische patrimonium.

De architectuurjury weerhield dan ook het ontwerp van aNNo architecten als laureaat van de wedstrijd omwille van het harmonieus geheel tussen oud en nieuw gemeentehuis, de lichtheid en openheid van het ontwerp, en de weldoordachte inrichting en functionaliteit van het gebouw.

aNNo won de prijsvraag van KBNG, Architectuur Kristoffel Boghaert, kbng architectuur I stedebouw I restauratie, Møbilair en A2D Architects.