Architectuur

a2o creëert ruimte voor cultuur en creatieve ondernemers: De Silo

Twee jaar na dat a2o-architecten de industriële site van het voormalige graanverwerkingsbedrijf Meneba heeft getransformeerd naar hedendaagse ateliers, werkruimtes en kantoren gaat ze met het gebouw een forse stap verder: a2o heeft de afgelopen twee jaar niet alleen haar eigen ateliers in het herbestemde pand ondergebracht, de afgelopen jaren is ze ook druk in de weer geweest om andere creatieve ondernemingen en culturele organisaties aan haar werking te verbinden in De Silo.

De Silo
Ruimte voor cultuur en creatief ondernemen


De Silo is dankzij a2o in de afgelopen jaren gegroeid van een leegstaand pand als restant van een bloeiende periode in de graanverwerking, tot een creatieve cultuurwerkplaats waar professionele en culturele bedrijven samen onder één dak hun plaats vinden. Op dit moment zijn de volgende ‘residents’ van De Silo in de gebouwen operationeel: a2o, Commun.sense, Kixx, Samm, De Lezenaar en YAR Vlaanderen. Recent kondigde nog een belangrijke actor in het culturele en artistieke veld de verhuis naar De Silo aan: Villa Basta.

De mix tussen publieke en private, culturele en professionele bedrijven zorgt er dan ook voor dat er binnen De Silo een bijzondere dynamiek leeft die mensen doet bewegen. De kruisbestuiving tussen de bedrijven onderling, maar ook met de andere bedrijven in de nabije omgeving, creëert een cultuur van een open en bruisend landschap waar dagelijks grenzen worden verlegd en dromen worden nagejaagd. De Silo is daarmee dan ook een voedingsbodem van cultuur en creatief ondernemen en ze wil dit ook graag uitdragen.

De Silo- Ruimte voor cultuur en creatief ondernemen. Met deze titel maakt a2o al onmiddellijk haar ambities voor De Silo kenbaar: Het ‘zijn’ van een ‘ruimte‘ waar er in een open gemeenschap gewerkt wordt aan projecten en initiatieven in het culturele landschap en in de creatieve economie. a2o verbindt dan ook in De Silo een verscheidenheid aan ondernemingen en organisaties. De Silo heeft niet de ambitie om zo maar een bedrijvencentrum te zijn waar iedereen naast elkaar zijn ding doet. De meerwaarde van De Silo zit hem in het feit dat de inwonende bedrijven en ondernemingen elkaar inspireren, triggeren en zorgen voor een wederzijdse kruisbestuiving. Door deze dialoog tussen de actoren in De Silo onderling ontstaat er een bruis en dynamiek in het gebouw die afstraalt tot ver buiten de grenzen van het bedrijvenlint tussen kanaal en grote ring in Hasselt.



Het lint van bedrijven en creatieve ondernemingen langs het kanaal van Hasselt:
Een open communicatie met een blik op de toekomst.


De Silo wil een voorbeeldmodel zijn van een nieuwe vorm van kantoorgebouwen, ateliers of cultuurhuizen die bedrijven, ondernemingen, organisaties of verenigingen samenbrengt met het oog op het creëren van meerwaarde en dialoog. Actoren binnen één gebouwencluster die elkaar, maar ook de omgeving er buiten, inspireren en stimuleren.

De Silo is gevestigd in het hart van de oorsprong van de KMO-zone lang het kanaal. Tot voor kort bestond de site dan ook hoofdzakelijk uit watergebonden bedrijven en andere ondernemingen wiens activiteiten zich schijnbaar ver weg houden van de creatieve economie of het culturele veld.
We beschouwen het als een meerwaarde dat huizen als De Silo, Muziekodroom en Kaai.16 naast de andere ondernemingen kunnen opereren en alzo zorgen voor een gezonde mix op de site. Creatieve economie kan niet bestaan zonder de andere economische sectoren en we pleiten er dan ook voor om de gezonde mix op de site zoveel mogelijk te bewaren. Een monocultuur belemmert net de creativiteit en heeft al gauw iets artificieels.

a2o tracht met De Silo de komende jaren te werken aan een open communicatie en een constructieve dialoog, en dit op alle niveaus. Enerzijds op lokaal niveau met natuurlijk met de residents (inwonende partners) maar ook met de omliggende bedrijven en de andere cultuurhuizen uit het lint van ondernemingen aan het kanaal.
Anderzijds ook op regionaal niveau met de andere cultuurhuizen uit Hasselt, andere actoren uit het Limburgse culturele en creatieve landschap, de plaatselijke overheden, enz…

Daarnaast wil De Silo ook op bovenlokaal niveau de dialoog aangaan op schaal van de Euregio en Vlaanderen. De kruisbestuivingen die intern mogelijk zijn tussen de onderlinge partners moeten ook mogelijkheden bieden om buiten de provinciegrenzen bruggen te bouwen en de handen uit te steken.



Een Duurzame herbestemming:

Om te komen tot de bruisende plek die De Silo vandaag de dag is, heeft het gebouw een bijzondere transformatie moeten ondergaan. a2o-architecten heeft hiervoor de industriële site herbestemd en getransformeerd tot een dynamische plek die nog voor vele toekomstige generaties een thuisbasis kan bieden.

De aanvankelijke functie van het gebouwencomplex was een graanverwerkend bedrijf met opslag van graan- en meelproducten in silo’s. De moeilijkheid van de renovatie was dat een deel van de te transformeren locatie bestond uit een betonnen structuur aan graansilo’s. Hiervoor moesten de architecten tot in de silo’s kruipen om inzicht te verwerven in de constructie en afmetingen. Nu zijn er op elke verdieping elementen van het industriële karakter bewaard en overal in het interieur blijven de sporen zichtbaar van een gedurfde ingreep.

We noemen deze transformatie dan ook fier een ‘duurzame herbestemming’. Een verkommerde industriële site die schijnbaar onbruikbaar leek te zijn op eerste zicht werd door a2o in een mum van tijd getransformeerd tot een kloppend hart in de Hasseltse creatieve economie. Een plek waar voor culturele en creatieve ondernemers nog voor vele jaren oppotuniteiten en mogelijkheden in het vooruitzicht liggen.