Zwevende Algarve terrasoverkapping zorgt voor sfeervolle lichtinval

10 juli 2018 Bron: Renson
Zwevende Algarve terrasoverkapping zorgt voor sfeervolle lichtinval
Na een exemplaar aan het zwembad waren de eigenaars van een woning in Limburg overtuigd van de meerwaarde van een terrasoverkapping met kantelbare lamellen in het dak. “De lichtinval door de openstaande lamellen is prachtig”, zo luidde het. “En het biedt ons de nodige schaduw op elk moment van de dag.” Dus kwam er ook een dubbel (gekoppeld) exemplaar, ‘zwevend’ boven het terras.

4 jaar geleden lieten de eigenaars al een Algarve terrasoverkapping plaatsen pal naast het zwembad. In het badhuisje daarbij was wel plaats voor een salon, maar om ook aan een extra tafel en stoelen beschut te zitten tegen de zon, kwam er dus die overkapping. “Eigenlijk dachten we oorspronkelijk aan een vaste constructie,” geven ze toe, “maar toen dat op de lange baan geschoven werd en ons oog viel op de Renson overkappingen met kantelbare lamellen in het dak, waren we meteen voor dat idee gewonnen.” Dat er geen extra kosten aangerekend werden voor de RAL-kleuren die ze voor ogen hadden, overhaalde hen mee om voor Renson te kiezen. De structuur van de overkapping in het zwart sluit perfect aan bij de vele accessoires in de tuin in dezelfde kleur: salon, afsluiting en de afboording van het badhuis. Uiteindelijk kozen ze voor een combinatie met beige lamellen, naar analogie met de kleur van het schrijnwerk van de woning. “Afgewerkt met screens, zaten we er altijd beschut tegen zon, wind en regen,” vertellen ze enthousiast.

Toen ze vorig jaar besloten om ook het terras – aanpalend aan de woning – onder handen te nemen, kwam daarbij opnieuw het idee op de proppen om ook dit te overkappen met eenzelfde dak met kantelbare lamellen. “Ik vind de lichtinval met de lamellen in open stand nu eenmaal prachtig,” bekent de vrouw des huizes. “Maar tegelijk is het gewoon ook heel erg praktisch: je opent het dak net zo ver als je zon wil op het terras en bij een regenbui sluit je ze af. Zo kan ook de lounge set altijd buiten blijven staan zonder die te moeten afdekken. Een horizontaal lamellendak oogt ook een pak strakker dan een hellende terrasoverkapping en past in die zin perfect in het verlengde van het huis.” Aangezien de terrasoverkapping ook onder de oversteek van het dak moest passen, was een hellend ontwerp hier bovendien sowieso geen optie. Voor deze dubbele Algarve koos men hier trouwens opnieuw voor een zwarte structuur met beige lamellen in het dak. Er was wel één absolute voorwaarde aan deze installatie: de eigenaars wilden het zicht op de tuin van op het 11 m lange terras absoluut niet verstoord zien door steunpalen in het midden. “Renson Ambassador P&G Metaalwerken verzekerde ons dat dat kon, en het moet gezegd: het resultaat is prachtig,” klinkt het.

Renson Algarve terrasoverkapping
“De Algarve terrasoverkapping van Renson is beschikbaar tot 6 m, en dus moesten we hier absoluut gaan voor een dubbele, gekoppelde Algarve terrasoverkapping,” vult Hedwig Verwerft (P&G Metaalwerken) aan. “In principe worden die allebei ondersteund door 4 kolommen, maar aangezien hier al een tuinmuur stond en de Algarve aan één kant tegen de woning aangebouwd werd, konden we al heel wat kolommen weglaten, en dat was volledig naar wens van de eigenaars die eigenlijk een ‘zwevend’ lamellendak van maar liefst 11 m lang voor ogen hadden.”

“De lichtinval door de openstaande daklamellen vind ik nu eenmaal prachtig”

Bleef nog de 2 tussenkolommen waar beide terrasoverkappingen tegen elkaar aangebouwd werden. Die zagen de bewoners absoluut niet zitten om het zicht op de tuin niet te verstoren. P&G slaagde er na heel wat denk- en rekenwerk in om aan die wens te voldoen. Hedwig Verwerft: “Deze vraag hadden we nog nooit eerder gekregen en dus was het voor ons ook even nadenken hoe we dat het beste aanpakten. Uiteindelijk hebben we een slanke spant in de structuur van de terrasoverkapping verwerkt als extra versteviging. In combinatie met de gevelmontage, de 2 korte kolommen die achteraan steunen op de tuinmuur en de raampartij tussen de tuinmuur en het terrasdak, zijn we erin geslaagd om de 2 steunkolommen vooraan in het midden te elimineren.”

Renson Algarve terrasoverkapping
Bij P&G Metaalwerken zijn ze in ieder geval trots op het resultaat: “Het ontwerp van een terrasoverkapping met spant om die zonder tussenpalen te kunnen monteren was in ieder geval vernieuwend voor ons. We wilden absoluut aan de eisen van de klant kunnen voldoen terwijl de installatie natuurlijk wel technisch perfect in orde moest zijn. Met dit project hebben we onszelf dan ook uitgedaagd en dus zijn we er maar wat fier op dat we dit sterk staaltje maatwerk tot een goed einde gebracht hebben.

De eigenaars blikken terug op een heel vlotte samenwerking met P&G Metaalwerken, die – hun woorden – heel mooi werk leverde. “Met de daklamellen open is deze terrasoverkapping een absolute meerwaarde,” blikken ze terug op deze investering. Sindsdien kunnen we de hele namiddag genieten in de schaduw op ons terras. Om er ook ’s avonds langer te kunnen blijven zitten, zouden we er eigenlijk nog heaters moeten installeren, maar dat is een investering voor later.”

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo