Zonweringsector groeit opnieuw met 30%

  BE   14 september 2021 Bron: RCA
Zonweringsector groeit opnieuw met 30%
De sector van de zonwering groeide de eerste zes maanden van 2021 opnieuw met 30%. Daarmee zet de groeitrend van vorig jaar - gestuurd door de hittegolven en de staycations – zich ook nu verder. “Wie werk zoekt, vindt in deze sector dan ook een stabiele toekomst”, zo stelt Verozo, de Belgische Beroepsvereniging van Zonwering- en Rolluikenfabrikanten.

Dat de warmere zomers goed nieuws zijn voor de sector van de zonwering, was al duidelijk in 2020: toen groeide de vraag zo explosief, dat fabrikanten nauwelijks konden volgen. En die tendens zet zich ook door in de eerste helft van 2021, met een groei van opnieuw 30%. De verklaring daarvoor is onder meer te zoeken in de tendens om na de lockdowns met thuiswerk ook nu steeds meer hybride te blijven werken, zo zegt de beroepsvereniging.

Zonweringsector groeit opnieuw met 30%
“Door de klimaatopwarming en de beter geïsoleerde woningen en gebouwen is zonwering niet meer weg te denken uit onze huizen”, licht Ann Van Eycken, secretaris-generaal van Verozo, toe. “Bij ons mag het dan wel een kwakkelzomer geweest zijn, elders liepen de temperaturen tot boven de 40 graden op. Nu we met zijn allen bovendien het hybride werken steeds meer omarmen, verwachten we dan ook dat de vraag naar koeling alleen maar verder zal toenemen. Dat maakt van de bedrijven in onze sector werkzekere werkgevers, met een stabiele toekomst.”

Zonweringsector groeit opnieuw met 30%
Ann Van Eycken - secretaris-generaal Verozo


Volgens Verozo kiezen gezinnen steeds vaker voor beweegbare zonwering die zich aanpast aan de omstandigheden, wat de energiekost voor koeling en verwarming verlaagt. “Niet onbelangrijk, wetend dat we op een toekomst met steeds hogere energieprijzen afstevenen”, zo zegt Van Eycken. “Vanuit een groeiend klimaatbewustzijn merken we daarnaast ook dat veel eigenaars kiezen voor zonwering aangedreven door groene energie”.

TIP voor de consument: Wil je zonwering bestellen? Zorg er dan voor dat je dit tijdig doet. Door de toenemende vraag lopen de wachttijden al eens op.

En tot slot, ook de vraag naar zonweringtoepassingen voor in de tuin of op het terras stijgt sterk. “Op de huizenmarkt zien we dat kopers resoluut kiezen voor een woning met tuin, of voor een appartement met een groot terras. Daar creëren we steeds vaker een aangename open ruimte met een zonweringconstructie op maat”, aldus nog Verozo.

Zonweringsector groeit opnieuw met 30%
"Zonwering installeer je maar één keer in je leven.” - Dina Tersago


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo