Zonnepanelen werken beter als het niet zo warm is

Bron: Bouw & Wonen
Zonnepanelen werken beter als het niet zo warm is
In de winter zonnepanelen aanschaffen klinkt misschien gek, maar is juist een goed idee. Zonnepanelen werken namelijk op zonlicht en dat is er in elk seizoen. Daarnaast werken ze zelfs beter als het niet zo belachelijk warm is.

Wist je dat sommige mensen zelfs denken dat zonnepanelen in de winter van het dak af moeten. Niets is minder waar. Zonnepanelen werken namelijk in elk seizoen en zelfs als het bewolkt is.

Zonnige winterdagen juist ideaal

Warmte heeft geen enkele functie bij zonnepanelen, het gaat namelijk om het (zon)licht. Sterker nog als het, net als afgelopen zomer, extreem warm is, zijn zonnepanelen minder effectief dan op een zonnige winterdag. Door de hitte wordt de geleiding van het zonlicht belemmert waardoor er minder opwekking van elektriciteit is. Echte koude zonnige winterdagen zijn dus ideaal. En zelfs als het bewolkt is wek je nog steeds een prettig aantal kilowattuur (kWh) per uur op. Daardoor zijn zonnepanelen dus het hele jaar rendabel. Het enige verschil met de zomer is dat er dan meer kans op zon is en het langer licht is.

Nu is een goed moment

Wil jij ook zelf stroom opwekken met zonnepanelen? Dan is nu dus een goed moment. Ten eerste is de tijd dat deze manier van energie opwekken alleen weggelegd was voor de ruimtevaart echt voorbij. Zonnepanelen zijn voor iedereen met een dak boven zijn hoofd. Maar daarnaast kun je bij de aanschaf van zonnepanelen ook nog eens de btw terugvragen. En niet alleen op de panelen zelf, maar ook nog op de montage. Dat levert je bij een gemiddelde zonnepanelen-installatie met 10 zonnepanelen al gauw zoín Ä 700,- tot Ä 900,- op.

Je eigen energiebedrijfje

Misschien vraag je je af hoe dat kan. Vaak is het zo dat je bepaalde periodes meer energie opwekt dan je gebruikt. Die energie kun je dan terugleveren. We noemen dat solderen. Door dit solderen wordt je gezien als Ďondernemerí omdat jij energie levert. Je bent dus in principe een klein energiebedrijfje. En als energieleverancier krijg je de btw op de aanschaf en de montage van de zonnepanelen dus terug.

Uiteraard zitten er wel een paar regeltjes aan vast. De factuur mag bijvoorbeeld niet hoger dan Ä 2.500,- zijn en je mag niet al een ondernemer zijn of binnen 3 aar een onderneming starten. Ook als je al eerder van de regeling gebruik hebt gemaakt of de KOR van toepassing is, heb je geen recht op teruggave. Heb jij met deze uitzonderingen te maken? Dan kan terugvragen misschien wel via je partner.

Ingewikkeld? Wel nee!

Wil je zonnepanelen aanschaffen, doe je dat gewoon via Pure-energie. Want dan wordt dit allemaal voor je geregeld. Zij hebben een gratis btw-teruggave service en waarbij ze de hele administratie voor de btw-teruggave en de ontheffing gewoon voor je regelen. En ook in de winter dus.

Daarnaast ben je met de energie die je met zonnepanelen opwekt ook nog eens heel duurzaam bezig. Want omdat dit een manier van energie opwekken is waarover we voor onbeperkte tijd kunnen beschikken en waarbij het leefmilieu en de mogelijkheden voor de toekomstige generaties niet worden benadeeld, valt het onder de zogenaamde Ďduurzame energieí. Lekker toch als je je kinderen kunt vertellen dat jij op deze manier een beetje zorgt voor de wereld van later.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo