Zo werken mensen in de bouw gezond en veilig

  NL   1 april 2022 Bron: Bouw & Wonen
Zo werken mensen in de bouw gezond en veilig
De bouwsector heeft geen gemakkelijke jaren achter de rug. Hoewel er geen tekort is aan opdrachten (integendeel zelfs) maakten coronamaatregelen en verzuim vanwege besmettingen het er niet gemakkelijker op. Nu de coronamaatregelen opgeheven zijn, moeten bouwbedrijven alweer nieuwe uitdagingen het hoofd bieden. Belangrijk is om hierbij niet te vergeten dat medewerkers in de bouw veilig en gezond moeten kunnen werken. Zeker nu, om het aantal bedrijfsongevallen niet te laten stijgen.

Nieuwe uitdagingen die het hoofd geboden moeten worden

Haast iedereen zal zich het opheffen van de laatste coronamaatregelen iets anders hebben voorgesteld. De verwachte feestelijke stemming waarin weer gewoon gewerkt kan worden, is door verschillende oorzaken achterwege gebleven. Allereerst omdat er momenteel nog steeds veel besmettingen zijn die zorgen voor een hoog verzuim. Daarnaast kampt de bouw sowieso al jarenlang met een nijpend personeelstekort. Tot slot zijn ook nog eens veel bouwmaterialen schaars (en daardoor duur) en zorgen de hoge brandstofprijzen voor een dure logistiek. Dit alles zorgt ervoor dat zowel personeel als materiaal zo efficiënt mogelijk ingezet dient te worden. Dit zou kunnen leiden tot een stijging van het aantal bedrijfsongevallen.

Bouw in Nederland tweede sector qua bedrijfsongevallen

Uit de Monitor Arbeidsongevallen 2020 van de Arbeidsinspectie bleek dat de bouw de tweede sector is als het gaat om de meeste bedrijfsongevallen. Nu de druk binnen bedrijven zo hoog is kan er geen medewerker gemist worden en is extra aandacht voor gezond en veilig werken geen overbodige luxe. Bedrijven kunnen hierop inspelen door hun medewerkers een VCA diploma te laten halen.

Voor uitvoerende medewerkers is er VCA Basis, voor leidinggevenden en zzp’ers VCA VOL. Tijdens de zelfstudie (online of met een boek) of klassikale cursussen leren cursisten meer over andere het treffen van maatregelen om bedrijfsongevallen te voorkomen, het herkennen van onveilige handelingen en situaties en wet- en regelgeving. Een VCA-cursus en -examen kun je halen bij www.vcanederland.nl.

De voordelen van een VCA diploma

Het behalen van een VCA diploma verkleint zoals gezegd de kans op bedrijfsongevallen. Medewerkers zijn hierbij gebaat omdat zij zo minder kans op blijvend letsel (of zelfs erger) lopen. Komen er geen bedrijfsongevallen voor, dan vallen er geen gaten in de planning, hoeven er geen werkzaamheden te worden stilgelegd en hoeft er geen vervanging te worden gezocht voor de persoon in kwestie. Omdat eigenlijk alle partijen hier profijt van hebben, is het ook niet gek dat een VCA-diploma steeds vaker verplicht is gesteld voor mensen die zich bevinden op bouwterreinen.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo