Tuin

Zo stoom jij je tuin klaar voor de koudere maanden

Zo stoom jij je tuin klaar voor de koudere maanden
Langzaam worden de dagen korter, de nachten kouder en verdwijnt het zonnetje van de weersvoorspelling: de koudere maanden zijn in aantocht. Niet alleen onszelf moeten we hier voor klaarmaken door de truien en de jas weer uit de kast te trekken, ook jouw tuin heeft wat aandacht nodig. In deze blog geven we jou wat tips mee waar je misschien nog niet aan had gedacht.

Hoewel de natuur zichzelf goed kan onderhouden, kan je als mens toch een handje helpen waardoor je tuin nog wat beter de winter doorkomt. Hier maak je niet alleen de natuur blij mee, maar ook jezelf over een paar maanden: het bespaart een hoop inhaalwerk als het eenmaal weer lente is.

Zorg goed voor moeder natuur

Wat kan je zoal doen? Ten eerste is het belangrijk dat je de schaar in handen neemt en de grotere planten en bomen gaat snoeien. Dit om te voorkomen dat ze niet te groot worden. Ook kan je hiermee de ontwikkeling van stekjes bevorderen voor het nieuwe seizoen. Naast snoeien is het ook van belang dat je bladeren opruimt, maar pas op: niet te veel! Laat ze vooral liggen op de vorstgevoelige planten, zo kunnen de bladeren dienen als afdeklaag. Vergeet verder niet te denken aan de vogeltjes die overwinteren in Nederland: zij kunnen wel wat extra energie gebruiken in de koude maanden. Dus leg wat voedersnacks in je tuin om je vogelvrienden blij te maken.

Maak je tuinmeubels winterproof

Niet alleen de natuur vraagt om wat onderhoud, ook jouw tuinmeubels hebben dit nodig. Vergeet deze namelijk niet goed op te bergen, nadat je ze hebt schoongemaakt. Check wel voordat je dit doet nog even of ze nog in goede staat zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan dit ook het moment zijn om nieuw meubilair aan te schaffen, meubilair dat bijvoorbeeld tegen alle seizoenen bestand is. Leuke diverse tuinsets kan je makkelijk kopen en laten bezorgen door AVH Outdoor, een leverancier van outdoor stoelen, tafels en nog veel meer.

Professionele extra handen

Wil je graag dat extra stapje grondiger schoonmaken? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld je dakgoot schoon te maken. Ik hoor je denken, ‘daar heb ik geen zin in’. Toch is het niet onverstandig om dit te doen omdat een verstopte dakgoot zomaar voor een lekkage kan zorgen. Dit hoef je overigens niet zelf te doen, maar je kan hier makkelijk een professional voor inhuren. Neem dus niet altijd het heft in eigen handen voor een winterproof tuin, maar vraag ook om hulp waar nodig.