Zo plaats je zelf een douchebak!

Bron: Bouw & Wonen
Zo plaats je zelf een douchebak!
Intertop
Een nieuwe douchebak plaatsen is een relatief eenvoudige taak als je kiest voor een kunststof exemplaar. Denk vooraf goed na over de plaats van de douche. Het is aangewezen om hem dicht bij de afvoer te plaatsen. Als je te lange buizen moet leggen of te veel bochten moet maken, heb je meer kans op verstoppingen. Een douche die dicht bij de warmwatertoevoer ligt, zal ook sneller warm zijn. Dit is dan weer gunstiger voor het waterverbruik en de verwarmingskosten.

Hoe gaan we te werk?

Eerst breken we de vloer open waar de douchebak moet komen. In geval van nieuwbouw is dit niet nodig, maar leggen we gewoon geen tegels waar de douchebak moet komen.

Dan zetten we de afvoer op de juiste plaats. Dit is een precisiewerkje omdat het gat van de douchebak er goed moet op passen. Als de afvoer juist geplaatst is, kunnen de buizen vastgelijmd en in de mortel gelegd worden onder de juiste hellingsgraad.

Daarna plaatsen we de douchebak zelf. Meestal wordt de douchebak op een beugel met pootjes geplaatst, waardoor het makkelijk is om hem waterpas te monteren. Als de bovenkant goed waterpas staat, zal door de vorm van de bak het water steeds goed weglopen. Als er geen beugel voorhanden is, kan de douchebak ook geplaatst worden op verschillende scheppen mortel. Daarna drukken we de douchebak zodanig aan dat deze waterpas komt te staan.

Eens de douchebak goed geplaatst is, worden de randen netjes afgekit met waterdichte silicone speciaal voor badkamers.

Het is aan te raden de douchebak te plaatsen voordat de muur betegeld is. Zo kunnen we de tegels mooi laten aansluiten tegen de douchebak. Daarna gaan we de onderkant van de muur nog eens afkitten, zodat we een dubbele afdichting krijgen. Op die manier komt er zeker geen water onder de bak terecht.

Het kiezen van een geschikte douchebak

Er is veel keuze in douchebakken. Er zijn verschillende formaten, modellen en kleuren. U kan bijvoorbeeld opteren voor een douchebak van Tegeldepot.nl waar men ook de nodige afvoeren, tegels en andere materialen heeft.

Afwerken met een mooie wand

De douche kan achteraf nog afgewerkt worden met een glazen wand, al dan niet met deuren. Ook hier zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar. Lees daar alles over in het artikel "Zelf een douchecabine plaatsen? Met deze tips is het een makkie".

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo