Zo kies je jouw ideale eco dekbed

Bron: Bouw & Wonen
Zo kies je jouw ideale eco dekbed
Een eco dekbed is gemaakt van natuurlijke materialen en vrij van chemicaliŽn. Het is niet alleen beter voor de wereld, maar ook een goede aankoop voor jezelf. De hoogwaardige ecologische materialen voelen comfortabel aan en dragen bij aan een fijne nachtrust. Door de hoge kwaliteit kun je er bovendien jaren van genieten. Een eco dekbed is dus een goede investering voor de lange termijn. Maar hoe weet je nou welk eco dekbed het beste bij jou past? We helpen je graag op weg met een handig stappenplan.

Stap 1. Bepaal het formaat

Bepaal het ideale formaat van jouw nieuwe eco dekbed. Kijk hiervoor naar de afmetingen van je bed. Heb je een standaard 1-persoonsbed, een twijfelaar of misschien wel een kingsize bed? Er zijn ook speciale kinderdekbedden verkrijgbaar.

Stap 2. Bepaal de warmteklasse

Heb je het altijd koud in bed of krijg je het juist snel veel te warm? Pas voor optimaal comfort de warmteklasse van het dekbed hierop aan. Bepaal welk warmtetype jij bent en welke klasse hierbij past. Dekbedden met klasse 1 hebben de hoogste warmte-isolatie en zijn perfect voor koukleumen. Klasse 3 of 4 is juist aangenamer voor mensen die houden van een frisse nachtrust.

Stap 3. Pas aan op het seizoen

De verschillende soorten eco dekbedden worden vaak gecategoriseerd per seizoen. Zo zijn er speciale zomerdekbedden die zorgen voor verkoeling of handige 4-seizoenen dekbedden die bestaan uit een apart zomerdeel en herfstdeel.

Stap 4. Kies een duurzame vulling

Als je weet naar welk soort dekbed je op zoek bent en bij welk seizoen het moet passen, kun je je richten op de vulling. Ieder materiaal heeft andere eigenschappen. Hieronder staat een korte samenvatting van ecologische dekbed vullingen. Tip: kijk voor meer info en een uitgebreid assortiment aan eco dekbedden op de website van Yumeko.

  • Dons: Donzen dekbedvulling is luchtig en licht. Je kunt kiezen voor zuiver eenden dons, ganzendons of een combinatie met veertjes (half dons).

  • Wol: Dekbedvulling van wol voelt wat zwaarder aan, maar ventileert goed.

  • Tencel: Tencel is een natuurlijke kunstvezel en 100% plantaardig. Het materiaal is vochtregulerend en ademt zelfs beter dan wol.

  • Linnen: Ook linnen dekbedvulling is volledig plantaardig. Het materiaal is soepel en voelt koel aan. Hierdoor is het de perfecte vulling voor een luchtig zomerdekbed.

Stap 5. Let op het gewicht

Let bij het kiezen van een materiaal goed op het gewicht. Dit kan variŽren van ultralicht tot relatief zwaar. Ook het exacte vulgewicht van het dekbed heeft hier invloed op. Kies een dekbed dat het beste bij jouw voorkeur past. Vraag bij twijfel altijd om professioneel advies.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo