Zwembaden en (zwem)vijvers

Zo bouw je zelf een zwembad

Zo bouw je zelf een zwembad
Een zwembad in de tuin klinkt als een droom. Voor wie een beetje handig is, is het niet onmogelijk om die droom waar te maken. Een normale zwembadmontage voor een 4x8 zwembad kan in ongeveer vijftig uur worden voltooid. Er zijn natuurlijk variaties in deze indicatie, afhankelijk van de werkzaamheden. Na het egaliseren van de grond is er een frame voor het zwembad nodig, een bodemplaat, een voering, een trap, een zwembad filter en een warmtepomp. Lees hier hoe je zelf een zwembad kunt bouwen.

De bodem

Het frame van het zwembad moet met stutten worden bevestigd, en daarvoor is het nodig dat er een gegoten bodemplaat komt. Voordat je de bodem kunt gieten, moet de ondergrond glad en egaal zijn. Het beste resultaat wordt verkregen als er een dunne laag fijner grind op ligt. Dit maakt het gemakkelijker om het oppervlak gelijk te maken. Houd er rekening mee dat eventuele oneffenheden in het betonoppervlak voelbaar zullen zijn op de bodem van het zwembad. Wanneer de egale betonplaat gelegd is, kan het frame gemonteerd worden.

De voering

Als het frame helemaal klaar is, kan de trap aan het zwembad gemonteerd worden. Ook moet het zwembad grondig schoongemaakt worden. Dit is nodig om de voering aan te kunnen brengen. Na het schoonmaken kunnen de wanden voorzien worden van textieltape, en kan de liner gemonteerd worden. Wanneer je de liner uitrolt, zul je merken dat het doek korter is dan het frame van het zwembad. Dit komt doordat de liner door de waterdruk wordt uitgerekt wanneer het zwembad gevuld wordt.

Het vullen

Een gewone tuinslang werkt perfect bij het vullen van het zwembad met water. Als je een trap hebt, gebruik dan zandzakken om de treden aan te passen terwijl je het zwembad vult. Voor je het zwembad tot de rand toe vult is het noodzakelijk om een pomp aan te sluiten. Deze pomp, waar een filter in zit, pompt het water rond waardoor het water vers blijft. Het beste is om de pomp op gelijke hoogte met het zwembad te plaatsen, op anderhalve meter afstand. Plaats in- en uitlaatzeefjes aan de binnenkant van het zwembad, en monteer de slangen aan de buitenkant van de in- en uitlaat. Plaats een filter in de pomp om hem gebruiksklaar te maken. Het zwembad kan nu verder met water gevuld worden.

Warmtepomp

Voor maximale efficiëntie moet de warmtepomp buiten worden geplaatst, vrij en open. Plaats hem op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld op tuintegels of betonplaten. Houd er bij het plaatsen ook rekening mee dat de warmtepomp grote hoeveelheden condenswater produceert die onder de machine vandaan stroomt.