Zelf een kast maken: 6 tips

Bron: Bouw & Wonen
Zelf een kast maken: 6 tips
Ben je op zoek naar de perfecte kast voor in de woonkamer, maar kun je het nergens vinden? Maak het lekker zelf! Wat is er nou leuker dan een kast die je helemaal zelf hebt ontworpen en in elkaar hebt gezet? Met een deze handige tips kun je binnenkort zeker aan de slag.

1. Maak een plan

Bedenk wat je precies zou willen maken. Ga je voor een grote boekenkast of is een kleine opbergruimte genoeg? Zoek inspiratie op het internet, in je favoriete woonwinkel of in een interieur magazine. Werk je plan uit, maak een ontwerp en verwerk het in een tekening. Vergeet ook niet om alle maten erbij te zetten. De meeste boekenkasten zijn bijvoorbeeld zo’n 30 – 40 cm diep, maar natuurlijk kun je alles zelf bepalen.

2. Kies het materiaal

Het materiaal bepaalt de complete look. Kies dus een kleur en stijl wat mooi bij je interieur past. Daarnaast moet het natuurlijk geschikt zijn om een kast mee te kunnen maken. Berken betonplex platen zijn een goed voorbeeld. Naast de mooie uitstraling hebben deze berken platen een fijne en constante opbouw. Perfect voor dit ‘do it yourself’ project. Tip: DeHoutgroothandel heeft een uitgebreid assortiment met betonplex platen.

Zelf een kast maken: 6 tips

3. Zorg voor goed gereedschap

Onderzoek welke zaag je het beste kunt gebruiken voor het gekozen materiaal. Andere benodigdheden die goed van pas kunnen komen zijn: een winkelhaak, waterpas, meetgereedschap, een boor, een hamer, schroeven, spijkers, plankpluggen, schuurpapier of een schuurmachine en geschikte lijm.

Zelf een kast maken: 6 tips

4. Versterk het frame

Gebruik een speciale lijm en laat het lang genoeg drogen. Tijdens het in elkaar zetten van de kast is het ook slim om eventueel extra ondersteuningsbalken toe te voegen. Hiermee maak je het frame sterker, maar niet veel zwaarder. Let op: je maakt de plank vervolgens vast en kunt deze later niet meer verstellen.

5. Lijst het in

Door een lijst om je (boeken)kast heen te maken, is het resultaat meteen een stuk professioneler. Een omlijsting geeft ook een heel mooi effect bij een inbouwkast!

6. Werk het af

Een goede afwerking is ontzettend belangrijk. Begin met het schuren van de gehele kast. Gebruik hiervoor een machine of een simpel schuurblokje. Daarna kun je (afhankelijk van het materiaal) de nieuwe kast afwerken met olie, lak, beits, was of verf. Dit geeft je creatie wat extra bescherming en de finishing touch.

Zelf een kast maken: 6 tips

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo