Ventilatie

Zehnder ComfoAir XL productgegevens in EPB-databank

Na een hele reeks testen en metingen in erkende laboratoria is het eindelijk zover: sinds vorige week zijn de EPB-productgegevens voor de collectieve balansventilatiesystemen ComfoAir XL beschikbaar op de EPB-databank. Deze databank is een waardevol instrument voor EPB-verslaggevers: ze geeft de belangrijkste parameters weer van de ventilatie-eenheden, wat toelaat om hiermee de energieprestatie van een gebouw te berekenen. Met de publicatie van de resultaten vervolledigt Zehnder haar gamma EPB-gecertificeerde ventilatie-units en verstevigt zo haar vooraanstaande plaats in de ventilatiewereld.

Hoge kwaliteitsnormen
ComfoAir XL is een gamma collectieve balansventilatie-units met warmterecuperatie, ideaal voor toepassing in groepswoningbouw en kleine utiliteit, zoals scholen, rust- en verzorgingstehuizen, crèches, kantoren, enz. De units zijn bovendien beschikbaar in zes verschillende bouwgroottes met een maximaal debiet tussen 800 en 6000 m3/h, en in twee varianten voor binnen- en buitenopstelling. Dit maakt de ComfoAir XL tot een erg veelzijdige unit, die zicht leent voor een brede waaier aan projecten.

De volledige serie werd EPB-conform gemeten volgens bijlage G van de norm NBN EN 308, die het thermisch rendement en het opgenomen vermogen van de ventilatoren meet. Daarenboven zijn ook al deze units PHI gecertificeerd. PHI-certificatie meet niet alleen het thermische rendement en energieverbruik, maar onderzoekt ook nog tal van andere kwaliteitsaspecten van de balansventilatie-units.

Zo moet de ventilatie-unit een strenge luchtdichtheidstest ondergaan en worden de filters getest op lekverlies. Daarnaast moet de warmtewisselaar een rendement van minstens 75% halen, terwijl het maximale elektriciteitsverbruik onder 0,45 Wh/m3 dient te blijven. Voor het comfort van de gebruiker eist PHI dat de temperatuur van de pulsielucht bij een buitentemperatuur van -10°C minstens 16,5°C is.

Mocht de invoerlucht toch sterk afkoelen, dan moeten de ventilatoren automatisch uitschakelen om het systeem te beschermen tegen vorstschade.

Alles samen vormt de PHI-certificatie een behoorlijk strenge test, die de ventilatie-units van Zehnder glansrijk doorstonden. Het feit dat de ComfoAir XL serie zowel EPB-conform als PHI gecertificeerd is, onderstreept dan ook de uitstekende kwaliteit van de Zehnder ComfoAir XL units.

Ook interessant