Architectuur

Zaha Hadid wint Stirling Prize voor Evelyn Grace Academy

Architecte Zaha Hadid heeft voor de tweede keer op rij de gerenommeerde Stirling-prijs voor architectuur gewonnen. Ze won de prijs voor haar ontwerp van de Evelyn Grace Academy, een school in de Londense wijk Brixton.
Hadid, een Britse met Iraakse roots, werd beschouwd als favoriete bij de prijsuitreiking. Al was ook het futuristische London Velopark, waar tijdens de Olympische Spelen van 2012 de baanwedstrijden zullen worden afgewerkt, door veel experten als winnaar getipt. Voor dat ontwerp tekende het bureau Hopkins Architects.

Hadid haalde het ook van haar collega David Chipperfield, die met de nieuwbouw van het Folkwang-museum in het Duitse Essen eveneens op de favorietenlijst prijkte. Vorig jaar won Hadid voor haar werk aan het MAXXI Museum in Rome.

De Stirling-prijs wordt jaarlijks toegekend aan de architecten uit Groot-Brittannië die "het afgelopen jaar de grootste bijdrage hebben geleverd aan de evolutie van de architectuur". Hun bouwwerken moeten wel binnen de Europese Unie opgetrokken zijn.

De laureaat krijgt een geldsom van 20.000 pond, zowat 23.000 euro. De prijs is genoemd naar James Stirling (1926-1992). Hij was een van de belangrijkste Britse architecten van de vorige eeuw.

Bekijk de video over Zaha Hadid in de B&W Videozone.

Ook interessant