Nieuwbouw

Your Nature bouwt eerste Belgisch ecovriendelijke vakantieresort

Your Nature bouwt eerste Belgisch ecovriendelijke vakantieresort
Your Nature bouwt in 2018 het eerste Belgisch ecovriendelijke vakantieresort in Antoing, Henegouwen. De organisatie gaat er zo’n 188 vakantiewoningen neerpoten, naast enkele gemeenschappelijke faciliteiten. Dit jaar wordt de financieringsfase afgerond, zodat volgend jaar de bouw kan beginnen. Het is een Belgisch project, dat gericht is op Europa. Onder meer de Engelse markt wordt geviseerd.

Your Nature is een ecovriendelijk resort in aanbouw in het domein van Bois de Péronnes in Antoing (Henegouwen), aan de grens met Frankrijk. Het beschermde natuurgebied van 280 hectare is in handen van de prinsen van de familie de Ligne. Het resort zal zo’n 188 vakantiewoningen bieden, samen met gemeenschappelijke gebouwen zoals een zwembad, een wellnesscentrum en restaurant. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten in het water, in de lucht en op de grond mogelijk; zoals onder andere zweefvliegen, ballonvaart, een touwenparcours, golfen en kanoën.

“De focus van Your Nature ligt op exclusiviteit en duurzaamheid”, legt François Mary, CEO van Your Nature, uit. ”De sterkte van het project zit in de gunstige ligging, aan de grens met Frankrijk, op minder dan twee uur van Londen en Parijs. We willen een nieuwe, rustgevende ervaring aanbieden in een prachtig natuurgebied met zeven meren en een rijke fauna en flora. Drukte en stress horen bij Your Nature niet thuis. Your Nature wil een nieuw merk zijn, met zijn eigen DNA en zijn eigen waarden, waarbij het zich onderscheidt van bestaande merken door zijn premium- en vernieuwende aspect. Dit jaar willen we de infrastructuurwerkzaamheden en vastgoedtransacties afwerken. Volgend jaar, in 2018, zetten we volop in op de bouw van het resort en in 2019 opent de toeristische site.”

Your Nature bouwt eerste Belgisch ecovriendelijke vakantieresort

Ecologisch en duurzaam

Het ecosysteem van het domein op alle vlakken respecteren is een absolute vereiste bij de ontwikkeling van Your Nature. Het is dan ook een ecoresort. “98% van het domein is bebost”, legt Mary uit. “In samenwerking met fauna en flora-experts maakten we een topografisch overzicht van al de bomen op het domein om te kijken waar we huizen kunnen plaatsen. De huizen worden niet ter plaatse gebouwd, maar op het terrein neergezet (prefab). Bovendien bouwen we de huizen op palen, zo beperken we de impact op de bodem en moeten er geen grondwerken uitgevoerd worden. Ook dit is bijzonder aan Your Nature: in plaats van een leeg stuk grond te kopen, erop te bouwen en het dan te beplanten, wil Your Nature zich integreren in een bestaand bos en daar huizen plaatsen alsof ze er altijd al geweest waren.”

De vakantiewoningen zijn zo ontworpen dat ze opgaan in de natuur. De gebruikte materialen zijn geïnspireerd op de omgeving. Daarnaast zullen meer dan 6000 m² aan zonnepanelen de nodige energie opleveren voor de huisjes en zo het verbruik op het domein zo goed mogelijk opvangen. De gebouwen worden verwarmd met pelletkachels, zo wilt de organisatie de CO2-uitstoot beperken. Auto’s zullen geweerd worden op het terrein, golfkarretjes zijn het alternatief. “Voor de voedselvoorziening en dergelijke werken we samen met regionale partners om streekproducten te kunnen aanbieden en het transport van producten zo kort mogelijk te houden”, voegt Mary er nog aan toe.

Your Nature wil zo op Europees vlak erkend worden als een site die het milieu respecteert.

Your Nature bouwt eerste Belgisch ecovriendelijke vakantieresort

Rendabele investering in vastgoed

Your Nature verkoopt de vakantiewoningen aan particulieren of bedrijven en staat in voor de bouw ervan. Your Nature zorgt vervolgens zelf voor de verhuur en het onderhoud van de huisjes. “Onze vakantiewoningen zijn een duurzaam financieel en belastingvrij beleggingsproduct”, zegt Mary. “Gedurende twintig jaar garanderen we een netto jaarrendement van 5%. We genieten van een specifieke fiscale ruling waardoor we zeer voordelige fiscale en financiële voorwaarden kunnen aanbieden. Bovendien wordt de btw volledig teruggevorderd en voor 97,5% op de verkoopprijs van de woning voorgefinancierd door Péronnes Invest. De koper heeft zijn woning 4 keer per jaar zelf ter beschikking, weliswaar onder vooraf bepaalde voorwaarden.”

Your Nature bouwt zes soorten huisjes in verschillende stijlen (Leaf, Flower, Cottage, Lake, Lodge, Treeloft). Een woning zal, afhankelijk van het type, tussen de € 145 000 en € 495 000 kosten.

Een kapitaal van 80,9 miljoen euro

Péronnes Invest nv, de investeringsmaatschappij achter Your Nature, mobiliseert € 80,9 miljoen aan regionaal en Europees openbaar en privékapitaal. 23,3 miljoen is afkomstig van privékapitaal bij Péronnes Invest en 13,1 miljoen is openbaar kapitaal. Daarbovenop werd een lening van 45,5 miljoen afgesloten bij Belfius en BNP Paribas Fortis.

Your Nature werkt voor de infrastructuurwerken en de bouw van het resort voornamelijk samen met lokale bedrijven. De komende twee jaar zal Your Nature zo’n 170 jobs in de toeristische sector creëren, waarvan 120 bij de opening na afwerking van fase 1. Daarnaast zullen er nog eens zoveel jobs bijkomen bij leveranciers en partners.

Your Nature bouwt eerste Belgisch ecovriendelijke vakantieresort

Achtergrondverhaal

Met de komst van de nieuwe CEO, François Mary, vond een reoriëntering van het project plaats. Mary heeft een uitgebreide ervaring in de hotelsector als projectmanager en als chief operating officer bij Disney Villages Nature (een joint venture tussen Disney en Pierre & Vacances). Het businessplan werd herwerkt, het precieze doelpubliek afgebakend en nieuwe items, zoals een seminariecentrum en het huisje type ‘Flower’, werden aan het plan toegevoegd. “Deze reoriëntering is een toegevoegde waarde voor Your Nature: bij dergelijk toeristisch project is het cruciaal om een duidelijk afgelijnd doel en doelpubliek te hebben. Your Nature heeft nu een vast grond”, zegt Mary.

De oplevering van de woningen en gebouwen wordt nu in drie fasen verdeeld. In een eerste fase worden er 188 huisjes voorzien en 6 gemeenschappelijke gebouwen: het onthaal met onderhoudsruimte, een zwembad, een markthal met winkels en een bakker, een seminariecentrum, een wellnesscentrum en een restaurant. Daarna wordt het resort uitgebreid tot 300 huisjes en in de laatste fase zal Your Nature 575 vakantiewoningen tellen en 9 gemeenschappelijke gebouwen (boerderij, sport- en spelruimte, een manege). Minder dan 10% van het natuurgebied zal uiteindelijk bebouwd zijn. Het ecoresort opent de deuren zodra de eerste fase afgerond is in 2019.

Ook interessant