Verbouwen

Xthermo geeft tips voor groenaanslag op gevels

Xthermo geeft tips voor groenaanslag op gevels
Foto: © xthermo.be
Groenaanslag is een welbekend fenomeen, dat ontstaat wanneer algen – of ook schimmels en bacteriën – zich nestelen op vochtige en schaduwrijke plekken. Zeker na de vochtige winters die we hebben gehad, zijn ze alomtegenwoordig. Wie er op let, ziet ze op dit moment op terrassen, tuinhuisjes of zelfs rubberen profielen van auto’s, maar ook op noordelijk georiënteerde gevel- en dakvlakken. Maar wat kan je eraan doen? De leden van xthermo, die samen het overgrote deel van de Belgische ETICS markt vertegenwoordigen, reiken antwoorden aan.

Het belang van onderhoud

“Groenaanslag is zoals aangegeven geen probleem dat specifiek aan ETICS gevels is verbonden. Het natuurfenomeen komt voor op verschillende ondergronden en materialen. Maar net zoals alle andere bouwmaterialen die blootgesteld zijn aan wisselende weersomstandigheden, hebben thermische gevelisolatiesystemen onderhoud nodig”, stelt Gino Gailliaert van xthermo. “Zeker nu huizen steeds beter worden geïsoleerd. Dat is een goeie zaak, maar betekent ook dat er minder warmte van het binnenklimaat ontsnapt, en de buitenpleister mogelijk trager droogt, waarvan algen kunnen profiteren. Gelukkig is het niet zo moeilijk om er iets aan te doen”, aldus Gailliaert. Er zijn verschillende oplossingen om het vuil te verwijderen, én om groenaanslag te voorkomen.


Xthermo geeft tips voor groenaanslag op gevels
Foto: © xthermo.be

Contacteer uitvoerder of fabrikant voor de beste oplossing

Ontgroenen kan je als particulier zelf doen met gelijkaardige middelen als voor mos. Reinigen gebeurt doorgaans door af te spoelen met koud of warm water, of met specifieke merkgebonden reinigingsmiddelen voor het ETICS. “De slimste aanpak is om je uitvoerder of fabrikant te contacteren voor de gepaste oplossing”, zegt Gailliaert.

Maar Gailliaert geeft graag een bijkomende tip: “voorkomen is beter dan genezen! Loop minstens één keer per jaar rond je gevel en stel jezelf volgende vragen: merk je ergens abnormale sporen van vervuiling? Bijvoorbeeld aflopen aan dakranden, regenafvoer, dorpels,… Of zie je beginnende tekenen van algen of mosaangroei? Als je één van deze zaken opmerkt, dan is het tijd voor actie. Wacht niet tot de vervuiling erger wordt.”

Merkneutrale info 

Wie meer wil weten over het onderhoud van ETICS kan terecht op deze blog.

Wie meer gedetailleerde informatie wenst, kan het technisch handboek van xthermo raadplegen, met daarin een apart hoofdstuk over onderhoud. Het handboek is niet alleen een bijzonder handige informatiebron – gevuld met technische informatie en specifieke richtlijnen – maar ook een illustratie van de intense samenwerking tussen de verschillende leden (AXO Industries, Cantillana, Caparol, Knauf, Mapei, Sto en Willco Products).

Ook interessant