Zwembaden en (zwem)vijvers

Workshop: Zwembad bouwen

Je ultieme droom kan werkelijkheid worden. Deze zomer nog een zwembad in je achtertuin! Het bouwen van een eigen zwembad in je eigen achter tuin is wel degelijk een doe het zelf karwijtje met kant en klaar in elkaar te zetten zwembaden. Weten hoe het moet? Lees de workshop zwembad bouwen.

Eerst even wat praktische tips.

- Probeer niet de zwembadwand te installeren bij harde wind. Een zwembadwand die niet wordt gesteund, kan eenvoudig worden omgeblazen.

- Leg tijdens het installeren van uw zwembad, de onderdelen die niet direct gebruikt worden weg. Je kunt gemakkelijk over de uitgepakte onderdelen struikelen en ze daardoor beschadigen of persoonlijk letsel opdoen.

- Probeer niet de zware dozen zelf op te tillen. Vraag iemand om even te helpen om de kans op letsel te verkleinen.

- Het zwembad moet waterpas staan, met een marge van 2 à 3 cm. Een zwembad dat niet waterpas staat, kan grote druk op het frame veroorzaken. Dit kan resulteren in het instorten van het zwembad .

- De beschrijving van het zwembad hieronder, kan ook gedeeltelijk of helemaal ingegraven worden. Maar hij kan ook volledig boven de grond staan. Zodat er in de toekomst een hardhouten vlonder omheen gebouwd kan worden.

Waar plaats ik mijn zwembad?

Het is belangrijk, voordat je met het plaatsen van je bad begint, de volgende punten in acht te nemen.

1. Tuinafzetting
2. Bomen, wortels, overhangende takken en vallende bladeren
3. Ondergrondse leidingen of kabels
4. Zwembad t.o.v. zonneterras of zitkuil
5. Ligging t.o.v. de zonneschijn
6. Toezicht op eventuele kleine kinderen
7. Plaats van filter en de pomp
8. Elektrische aansluiting voor de pomp
9. 2-3 helpers tijdens het bouwen
10. Niet bouwen bij harde wind
11. Loopruimte rond uw zwembad (60 cm)
12. Plaats uw zwembad op een vlakke ondergrond

BENODIGDE MATERIALEN EN GEREEDSCHAPPEN

Die niet standaard worden geleverd bij de meeste bouwpakketten-zwembaden en die je als beetje klusser wel ergens hebt liggen of kan lenen.

1. Dozijn spijkers 4 cm lang
2. Betontegels, 1 per staander
3. Rol metzel- of vliegertouw
4. Klemmen
5. Rechte balk 5 x 10 cm doorsnede (lengte zie stap 1)
6. Rol plakband 5 cm breed
7. Piketpaal 5 x 5 cm, 50 cm lang
8. Ondertapijt

Gereedschap:

1. Waterpas
2. Houtzaag
3. Viltstift
4. Stanleymes
5. Ster- + gewone schroevendraaier
6. Hamer
7. Schep / kruiwagen
8. Hark
9. Rolmaat

Goed nu kunnen we beginnen met het echte werk.

De workshop

Stap 1: afhankelijk van de grootte van uw zwembad bepaal je de omtrek van de werkruimte (60 cm). Sla hiervoor een paaltje in de grond als middelpunt en maak vandaar een cirkel. Maak nu de bodem binnen de cirkel zuiver en vlak. Om een stevige ondergrond te krijgen, is het beter oneffenheden af te graven dan deze met los zand op te vullen. Verwijder graszoden, stenen, wortels en andere scherpe uitsteeksels.

Stap 2: gebruik een piketpaaltje als middelpunt en maak een cirkel van de diameter van uw bad. Bevestig hiervoor een draad of snoer enerzijds aan de piketpaal en anderzijds aan een schroevendraaier of kraspen (maat is halve bad diameter vanuit piketpaal).

Maak van de bodemrails een cirkel door iedere bodemrail in een bodemrailverbindstuk te schuiven, sleuf naar boven (zie schets). Wanneer de bodemconditie niet optimaal is, plaats dan onder iedere bodemrail-verbindstuk een betontegel (verzonken op bodemniveau) voor extra zekerheid.

Stap 3: plaats nu de stalen zwembadwand. Begin altijd in het midden van een bodemrailverbindingsstuk, rol dan steeds 1,5 m uit en plaats dat dan in de sleuf van de bodemrail. Wanneer beide uiteinden niet volledig tegen elkaar aansluiten, corrigeer dat dan d.m.v. de bodemrail meer of minder in de bodemverbindingsstukken te schuiven.

Stap 4: schuif de stalen verbindingsstrip over de beide einden van de badwand. Dit moet zonder extra inspanning gebeuren. Gebruik een beetje olie of vet, wanneer extra kracht nodig is om deze verbindingsstrip te monteren. Lukt dit niet, corrigeer dan de maatvoering. Gebruik nooit een hamer of extra kracht.


Stap 5: plaats nu de staanders zodat het schroefgat aan de voorzijde van de staander boven zit. De constructie wordt d.m.v. zelftappers met elkaar verbonden. Een druppeltje olie op dezelftappers verlicht uw arbeid.


Stap 6: monteren van de afdekkappen

Monteer nu de 2-delige afdekkappen. Binnengedeelte eerst. Buitengedeelte schuift u over binnengedeelte.

Stap 7: belangrijke stap! Maak aan de binnenzijde van de stalen wand een schuin aflopende verhoging van gestabiliseerd zand ca. 15 cm hoog en breed (mengverhouding 1m3 rivierzand met 125 kg cement). Dit is van vitaal belang voor het behoud van de binnenbekleding. Het komt voor dat door de waterdruk de liner onder de bodemrail door naar buiten wordt geperst.

Stap 8: verwijder het piketpaaltje en controleer nogmaals de bodem op grind, glas of andere scherpe uitsteeksels. Voetafdrukken en andere oneffenheden vlak maken. Als bodemafsluiting en extra bescherming van de zwembadbekleding, is het raadzaam de bodem te bedekken met waterbestendig ondertapijt, dat u met plakband aan de onderzijde van de stalen wand kunt vastplakken. Plaats de binnenbekleding op het afdekpaneel.

Stap 9: werk in beide richtingen bij het uitvouwen en laat de binnenbekleding ongeveer 60 cm buiten de bovenrand hangen. Het midden van de bekleding moet ongeveer 40 cm boven de bodem hangen. De bodemlasnaad van de bekleding moet ongeveer 30 cm van de bovenkant af zitten .

Stap 10: plaats voordat u het bad gaat vullen klemmen tussen de staanders op de bovenrand, zorg ervoor dat er een stuk karton tussen de klem en de binnenbekleding zit, dit ter bescherming van de binnenbekleding. De waterdruk zorgt er in principe voor dat de zwembadbekleding kreukelvrij en strak geplaatst wordt. Controleer steeds tijdens het vullen, dat er geen overmatige spanning plaatselijk op de liner komt. De klemmen gaan niet vanzelf los, daarom bij te grote spanning geleidelijk bijstellen en weer vastmaken. Bedenk wel dat er minimale spanning nodig is om uw bodem plooivrij te krijgen. Wanneer het water ± 5 cm de bodem bedekt, mogen er geen plooien of rimpels op de bodem bevinden; mocht dit ondanks alles toch het geval zijn, trek dan ter plaatse de bovenkant van de liner wat op, zodat d.m.v. de waterdruk de plooi verdwijnt. Blijf de liner onder minimale spanning houden.

Stap 11: vul het bad tot ongeveer 50 cm onder het afdekpaneel. Zorg ervoor dat tijdens het vullen de liner niet terugvalt in het bad. Water tussen de liner en stalen wand kan schade brengen aan de aardewal (zie stap 7). Met de hulp van 2 of 3 mensen maakt u de liner over 3 segmenten los. Wees voorzichtig en laat de liner niet in het water vallen. Terwijl 1 man de liner vasthoudt, demonteert de ander over 3 segmenten de afdekkappen, afdekpanelen en eindkappen Sla het overhangende gedeelte van de liner naar de buitenkant van de stalen wand en trek het geheel strak aan. Plaats de plastic profielstrip over de liner heen en monteer weer de 3 segmenten die je eerder gedemonteerd hebt en ga weer verder met de volgende 3 segmenten tot dat je helemaal rond bent geweest.

Nu alleen nog de pomp monteren het bad verder vullen tot 5 cm onder de rand, trapje er tegenaan en zwemmen maar!

Ook interessant