Vastgoed

Woonmaatschappij Woontrots zet honderdjarige huurder in de bloemetjes

Woonmaatschappij Woontrots zet honderdjarige huurder in de bloemetjes
Woontrots (de woonmaatschappij actief in de gemeentes Bertem, Boortmeerbeek, Keerbergen, Kortenberg, Kraainem, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse, Tervuren, Wezembeek-Oppem en Zaventem) zette een van haar huurders in de bloemetjes. Jeanne Mispelters is immers honderd jaar oud geworden op 10 december. Ze woont nog altijd zelfstandig in een van de sociale woningen van Woontrots in Bertem. Algemeen directeur Björn Mallants, Frederick Baroen van de sociale dienst en lid van het bestuurscomité Marc Morris, ook schepen in Bertem, overhandigde Jeanne een mooi boeket.

Jeanne woont in haar appartement in Bertem sinds 2006 en was een van de eerste huurders van dit complex van Woontrots aan de Tervuursesteenweg 204, pal in het centrum van de gemeente, recht tegenover de woning waar Jeanne opgroeide.

Woontrots is ontstaan uit een fusie van de huisvestingsmaatschappijen Elk zijn Huis uit Tervuren en Volkswoningbouw uit Herent. Ook delen van de sociaal verhuurkantoren SPIT en WEBRA werden geïntegreerd. En zo zet de ene eeuweling de andere in de bloemetjes, want uitgerekend in het jaar dat Elk zijn Huis (één van de sociale huisvestingsmaatschappijen die de basis vormen van Woontrots) werd opgericht, begon op 10 december 1923 in Bertem het levensverhaal van Jeanne Mispelters.

Jeanne groeide, samen met haar broer en zus, op in een warm nest, waar het altijd ‘vollen bak’ was bij de Leuvense stoof. Op een dag zat daar ook Albert Vandevelde. In het laatste jaar van de oorlog 1945 trouwden Jeanne en Albert. Zij kregen 4 dochters Lieve, Greet, Claire en Monique en 1 zoon Jos.

Helaas stierf Albert op jonge leeftijd en moest Jeanne alleen verder met haar grote gezin. Maar Jeanne bleef niet bij de pakken zitten en ook haar kinderen zorgden voor een weelderig nageslacht.

Omringd en op handen gedragen door haar familie kan Jeanne nu haar 100ste verjaardag vieren, nog steeds als huurder van Woontrits, in een appartement dat ze nog steeds zelfstandig bewoont, met natuurlijk voldoende omkadering.

‘Woontrots zet constant in op betaalbare woonoplossing. We zorgen dat huurders een thuis kunnen maken die dat op eigen kracht moeilijk kunnen. En voorzien een grote sociale korting in de huurprijs voor wie dat nodig heeft. Een woning is een belangrijke – misschien wel de belangrijkste – stap om je leven uit te bouwen, zegt Björn Mallants, algemeen directeur van Woontrots.

Marc Morris vult aan: ‘Vaak hebben mensen niet enkel een woonoplossing nodig, maar ook nog andere ondersteuning. Dat Jeanne nog haar eigen stek heeft, toont dat we ook aangepaste woonoplossingen zoeken voor ouderen, ook als ze wat slechter te been zijn. We zetten als woonmaatschappij sterk in op maatwerk, om de verschillende doelgroepen die geconfronteerd worden met een woonbehoefte een oplossing aan te reiken. In die groep wordt ook vergrijzing als maar meer een uitdaging. Maar ook op alleenstaanden, vaak met een aantal onderliggende problemen, richten we onze focus.’

‘We bieden onze huurders ook altijd alternatieven aan als de situatie verandert. Zo kan bijvoorbeeld iemand op leeftijd verhuizen naar een aangepaste woningen, bijvoorbeeld zonder trappen en met een inloopdouche, zonder onmiddellijk naar een rusthuis te hoeven. We ondersteunen onze huurders ook maximaal in deze verhuisbewegingen,’ besluit Mallants.

Woontrots zet daarom continu in op meer en betere sociale en betaalbare woningen, die afgestemd zijn op de diverse doelgroep. Momenteel wordt om de hoek van waar Jeanne woont in samenwerking met Vlabinvest een nieuw project gerealiseerd, met een mix van sociale huurwoningen en betaalbare huur- en koopwoningen voor gezinnen.