Verbouwen

Welke opties zijn er om een woning geschikt te maken voor senioren?

Welke opties zijn er om een woning geschikt te maken voor senioren?
Het moment dat je de trap oploopt en denkt: "Misschien wordt dit wel wat zwaarder dan een paar jaar geleden", of als je merkt dat het instappen in de badkuip net dat beetje extra aandacht vereist, is het wellicht tijd om na te denken over het aanpassen van je woning. We worden immers allemaal een dagje ouder, en veiligheid staat altijd voorop. Maar welke opties zijn er eigenlijk om je huis meer geschikt te maken voor de gouden jaren?

Zijn woningaanpassingen eigenlijk wel nodig?

Naarmate we ouder worden, kunnen de dagelijkse routines en activiteiten die ooit vanzelfsprekend waren, geleidelijk uitdagender worden. Een woning die tientallen jaren geleden perfect was, kan nu ongemakken of zelfs risico's met zich meebrengen. De fysieke beperkingen van het ouder worden kunnen het noodzakelijk maken om de leefomgeving aan te passen. Maar hoe financier je deze veranderingen, vooral als je met pensioen bent en geen salaris meer hebt?

Gelukkig zijn er diverse financiële regelingen en subsidies beschikbaar voor senioren die hun woning willen aanpassen. Gemeenten bieden vaak een 'Wmo-vergoeding' (Wet maatschappelijke ondersteuning) aan voor woningaanpassingen. Daarnaast zijn er ook diverse stichtingen en fondsen die financiële ondersteuning kunnen bieden, en bestaat er de lening voor senioren, die vaak gunstig is voor ouderen. Het is aan te raden om bij de gemeente te informeren naar de beschikbare regelingen en mogelijke vergoedingen. Ook kan een financieel adviseur helpen om een overzicht te krijgen van de verschillende financieringsmogelijkheden.

Obstakels verminderen

De mobiliteit kan voer de jaren afnemen en daarom zijn er vaak aanpassingen in huis nodig om veilig en comfortabel te blijven wonen. Een van de eerste en meest voorkomende problemen in een woning zijn de obstakels zoals drempels. Het verlagen of volledig verwijderen van drempels kan het risico op struikelen en vallen verminderen. Ook kan het vervangen van een bad door een inloopdouche met antislip tegels en handvatten het douchen een stuk veiliger maken.

De trap

Een trap kan voor senioren aanvoelen als het beklimmen van een berg. Gelukkig zijn er verschillende opties om deze 'berg' te overwinnen. Een traplift is daar een goed voorbeeld van. Deze wordt aan de zijkant van de trap geïnstalleerd en met een simpele druk op de knop vervoert de lift je veilig naar boven of beneden. Een andere, iets ingrijpendere optie, is het verplaatsen van de slaapkamer naar de begane grond. Hierdoor elimineer je de noodzaak van het gebruik van de trap voor de dagelijkse activiteiten.

Slimme technologie

De technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben het leven voor senioren een stuk gemakkelijker gemaakt. Denk aan slimme thermostaten die je kunt bedienen met een afstandsbediening of spraakopdracht. Of deurbellen met camera's waarmee je kunt zien wie er voor je deur staat zonder deze te openen. Ook zijn er diverse apps en systemen beschikbaar waarmee je in geval van nood snel hulp kunt inschakelen.

Aan de slag in de tuin

Ook buiten de woning zijn er diverse aanpassingen mogelijk. Het plaatsen van een stevige handgreep bij de voor- en achterdeur of het aanleggen van een terras in plaats van een grasveld kan al een wereld van verschil maken. Daarnaast kan het gebruik van verhoogde plantenbakken het tuinieren vergemakkelijken, omdat bukken minder vaak nodig is.

Toegankelijke aanpassingen

Het aanpassen van je woning aan de veranderende behoeften die komen kijken bij het ouder worden, hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Met enkele simpele aanpassingen kun je nog jaren comfortabel en veilig in je vertrouwde omgeving blijven wonen. Wat je ook kiest om te doen, het belangrijkste is dat je je thuis blijft voelen in je eigen huis.

Ook interessant