Woonhuis 2.0 krijgt keurmerk PassiefBouwen

  NL   8 maart 2010 Bron: Stichting Bouw Research
Afgelopen zaterdag werd in Amsterdam op het Steigereiland het eerste PassiefBouwen Keurmerk uitgereikt aan Faro architecten voor hun woonhuis 2.0.

Na het succes van een energie-efficiënte woning op Steigereiland, heeft FARO voor een tweede versie op een Passief huis ingezet. Dit woonhuis 2.0 is energie-neutraal en is volgens de normen van Cradle to Cradle gebouwd.

Keurmerk PassiefBouwen

Deze woning heeft nu als eerste in Nederland het Keurmerk van PassiefBouwen voor een gebouwd project gekregen. Eerder kreeg deze woning al het PassiefBouwen Keurmerk voor het ontwerp. Dit keurmerk wordt uitgereikt aan projecten die aan de strenge eisen van Passief bouwen voldoen.

Met controles tijdens de bouw, een blowerdoortest en controle van de ventilatieinstallatie bij oplevering en op het eerst mogelijke moment een infraroodcontrole wordt getest of het project conform het ontwerp en volgens passiefnormen is gebouwd.

Energie neutraal

Woonhuis 2.0 is energie neutraal. Dit wordt bereikt door de woning op passiefhuis niveau te brengen met een isolatiewaarde van Rc=10; drievoudige beglazing, volledige kierdichting en een WTW installatie. Lucht wordt gekoeld of verwarmt door een Sole warmtewisselaar twee meter onder de woning.

De resterende benodigde energie wordt opgeleverd door warmwater collectoren voor ruimteverwarming en tapwater. Deze zijn in de kroonlijst van de gevels geďntegreerd. De temperatuur wordt zo nodig opgevoerd door middel van een luchtwater warmtepomp. Elektra wordt geleverd door twee Donqi windturbines en 6 m2 PV panelen. Regenwater wordt hergebruikt voor toiletten en wasmachine. De houten gevel wordt gebrand ipv geďmpregneerd.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo