Nieuwbouw

Woonflat Robin Hood Gardens wordt gesloopt

De woonflat Robin Hood Gardens in Londen wordt gesloopt. Dat hebben de Tower Hamlets Council en the London Thames Gateway Development Corporations bekendgemaakt. Het fameuze flatgebouw werd in de jaren zestig ontworpen door het architectenechtpaar Alison en Peter Smithson.

De oude betonnen reus wordt vervangen door nieuwe woongebouwen, ontworpen door Swan Housing en Countryside Properties. Het plan omvat onder meer de bouw van ongeveer 1700 woningen, een moskee, winkels, kantoorgebouwen en de uitbreiding van de bestaande Woolmore School.

Dan te bedenken dat in het gebouw van de Robin Hood Gardens 252 woningen zijn gerealiseerd. Het huidige plangebied van twee hectare wordt uitgebreid naar zeven hectare. De bewoners van de bestaande flat mogen zelf bepalen of zij hun intrek in de nieuwe woongebouwen willen nemen.

De voorgenomen sloop van het Robin Hood Gardens-woongebouw zorgde al in 2008 voor protest bij architecten als Richard Rogers en Zaha Hadid. Het Britse architectuurmagazine Building Design startte in dat jaar een campagne om het complex van de sloop te redden. Dat blijkt nu niet geholpen te hebben.

Het is nog onbekend wanneer er gestart wordt met de bouw van het project.