Vastgoed

Wooncoop genomineerd tot Radicale Vernieuwer

Wooncoop genomineerd tot Radicale Vernieuwer
Het Gentse wooncoop, dat met een nieuw en innovatief woonmodel - coöperatief wonen - de woningmarkt betaalbaar en kwalitatief wilt maken, is uit meer dan 200 inzendingen geselecteerd tot een van de tien Radicale Vernieuwers van 2019. Radicale Vernieuwers ontwikkelen radicaal nieuwe producten, diensten en methodes voor een betere wereld en een beter klimaat. Het is een initiatief van De Standaard en de Sociale Innovatiefabriek. Op 16 december wordt bekend gemaakt wie van de tien de juryprijs, de klimaatprijs en de publieksprijs krijgt. Wooncoop wilt de woningmarkt radicaal hervormen en ervoor zorgen dat wonen terug een recht wordt in plaats van een financieel product. Ze zorgen voor betaalbaar en kwalitatief wonen en het is tegelijkertijd een slimme én warme investering voor bewoner en niet-bewoner die meer opbrengt dan de bank. En ook het milieu vaart er wel bij.

De Binnenwereld, Maldegem

Iedereen weet dat het slecht gesteld is met de woningmarkt in Vlaanderen en Brussel. Woningen zijn vaak veel te duur. De woonkwaliteit laat te wensen over, veel mensen krijgen geen lening bij de bank en de bouw valt duurder uit dan verwacht. De openbare ruimte in Vlaanderen geraakt snel op. En als je een huis huurt, spaar je niet. Kortom, wonen is een middel waarmee gespeculeerd wordt en dat geld moet opbrengen.

Wooncoop zet zich in om van wonen terug een recht te maken en de spaarcenten van de Belg niet zomaar te laten verdampen. Zij willen de Vlaamse, Brusselse en bij uitbreiding de hele Belgische woningmarkt radicaal hervormen.
Een greep uit hun radicaal vernieuwend concept:

Eindelijk een correcte prijs om te wonen

Wooncoop is een nieuw woonmodel: naast huren en kopen, kan je coöperatief wonen. Alle bewoners van een woning worden aandeelhouder, en huren van zichzelf. De bewoners wonen aan kostprijs en betalen dus een correcte prijs om te wonen. Bij wooncoop wordt er niet gespeculeerd met de woning. De bewoners krijgen een korting op hun woonkost die in lijn is met het ingebracht kapitaal, of bouwen kapitaal op.

Koning Albertlaan, Gent

Meer opbrengst dan de bank

Wooncoop is een interessant aanbod voor de particuliere spaarder. Zeker nu het spaargeld op de bank niets meer opbrengt, of zelfs elke dag minder waard wordt omdat de rente lager ligt dan de inflatie. Sommige banken in binnen-en buitenland hanteren zelfs een negatieve rente: je moet de bank betalen om er je geld te laten staan. Bij wooncoop wordt je al aandeelhouder vanaf 250 €, met een beoogd dividend van 2% per jaar. Eens je aandeelhouder bent, kun je ook een lening verschaffen aan wooncoop die minstens 10.000 € moet bedragen en waarvoor je een gegarandeerd rendement hebt van 2% per jaar. Dit is in deze tijden van lage rente radicaal te noemen en brengt dus veel meer op dan de bank. Mensen kunnen ook elk jaar uitstappen, wat het model extra flexibel maakt. Dit is een manier om met spaarcenten een positieve impact te hebben op de maatschappij, en coöperatief wonen mee mogelijk te maken.

Fantastisch voordeel voor het klimaat

Wooncoop en wooncoöperaties in het algemeen hebben een fantastisch voordeel voor het klimaat: door hun langetermijnrelatie met wonen en gebouwen springen ze efficiënt om met bouwmaterialen en het energieverbruik van gebouwen. Het belang hiervan is niet te onderschatten. De constructie en het gebruik van gebouwen zijn immers samen verantwoordelijk voor 40% van de globale CO2 uitstoot (bron: World Green Buidling Council).

Minder pendelkilometers

Bovendien zijn wooncoöperaties grote promotoren van woonmobiliteit: het gemak om te verhuizen. Dat geeft nog meer voordelen voor het klimaat, want door te wonen op maat van de gezins- en werksituatie worden de woningen in een wooncoöperatie optimaal benut en worden de pendelkilometers beperkt. Zo worden de gebruikte bouwmaterialen nog beter benut en gaat minder energie naar verwarming en verplaatsing.

Ook interessant