Vastgoed

Woonbegeleiding voorkomt huisuitzetting

Bijna twee jaar Woonbegeleiding heeft vruchten afgeworpen. Corporatie Woningbelang in Valkenswaard heeft dit product ontwikkeld met zorginstelling Neos. Bij vier van de acht begeleidingstrajecten is huisuitzetting voorkomen.

‘Het doel van Woonbegeleiding is op de eerste plaats om huisuitzetting wegens huurachterstand of vormen van overlast te voorkomen’, zegt corporatiedirecteur Rob Möhlmann. ‘Lukt dit niet, dan moet de betreffende persoon wel de juiste zorg krijgen.’

Woonbegeleiding is gericht op huurders, die om diverse redenen niet in staat zijn zelfstandig hun problemen op te lossen. Klanten die aan het traject deelnemen, moeten een overeenkomst tekenen, waarin de gevolgen van het weigeren of voortijdig stoppen met de begeleiding vermeld staan.

‘Duidelijkheid is van cruciaal belang’, meent Möhlmann. ‘Uit de evaluatie blijkt dat we daarin nog scherper moeten zijn. Dat is ook in het belang van de klanten. Tegenover kansen bieden staan stevige afspraken. Over een jaar is de eindevaluatie.’ Woningbelang had met gemiddeld tien huisuitzettingen per jaar te maken op een totaal van 3.600 woningen.