Vastgoed

Woningpas voortaan ook beschikbaar voor ondernemingen

Woningpas voortaan ook beschikbaar voor ondernemingen
Goed nieuws voor alle ondernemingen in Vlaanderen. Het toepassingsgebied van woningpas, het digitaal paspoort van uw woning, wordt opnieuw uitgebreid. Vanaf nu kunt u ook in naam van een onderneming de woningpas raadplegen en delen met derde partijen. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat ondernemingen op een efficiëntere manier toegang hebben tot alle door de overheid gekende informatie over hun woning(en).

Tot op heden was woningpas enkel beschikbaar voor natuurlijke personen, maar dat is niet langer het geval. Vanaf nu kunnen ondernemers de woningpas raadplegen voor woningen die in eigendom zijn van de onderneming. Een wettelijk vertegenwoordiger, zoals een zaakvoerder, algemeen of gedelegeerd bestuurder,... kan dit automatisch. Daarnaast kunnen zij ook toegangsrechten aan derden toekennen. Op die manier hebben medewerkers, boekhouders en andere belanghebbenden eveneens de mogelijkheid om als gebruiker de woningpas van de onderneming te raadplegen. Zowel een wettelijk vertegenwoordiger als gebruiker met toegangsrecht kunnen de woningpas in naam van de onderneming met derde partijen delen. Deze derde partijen kunnen nu zowel natuurlijke als rechtspersonen zijn. Zo kan een kandidaat- koper, kandidaat-huurder, immomakelaar, notaris of renovatieadviseur zich maximaal over de woning informeren.

De timing voor de uitbreiding van woningpas naar ondernemers is geen toeval. De renovatieverplichting voor residentiële gebouwen die in 2023 van start gaat, maakt van woningpas een onmisbare tool. Woningpas zorgt niet alleen voor een administratieve vereenvoudiging, maar ondersteunt ook het volledige renovatietraject. De tool biedt een handig overzicht van de stappen die u moet doorlopen tijdens het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van de woning. Ook de volgorde van de uitvoeringswerken, de kostprijs, de resultaten van het EPC en de bijhorende premies vindt u hier terug.

U kan de woningpas van uw woning eenvoudig raadplegen op https://woningpas.vlaanderen.be/ door in te loggen met uw e-ID, token of via de itsme®-app. Om woningpas nog toegankelijker te maken, kunnen ondernemingen vanaf nu ook vanuit het e-loket voor ondernemers van VLAIO (www.e-loketondernemers.be) rechtstreeks naar de woningpas van hun woning(en) navigeren.

Wat is de woningpas?


Bij het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning komen veel paperassen kijken. Daarom bundelde de Vlaamse overheid alle relevante info over uw woning in de woningpas: een digitaal paspoort voor uw huis. De woningpas bevat nuttige informatie rond energie, isolatie, de aanwezige installaties, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor u een premie ontving, relevante bodeminformatie, informatie over de woningkwaliteit, de riolering, de mobiscore en stedenbouwkundige vergunningen. Het bevat ook een tool waarmee u een eigen energiescore kan berekenen en de woningkwaliteitswijzer waarmee u de kwaliteit van uw woning kan checken. Daarnaast kan u in de woningpas een overzicht vinden van nodige attesten bij (ver)koop, (ver)huur, (ver)bouw en een overzicht van beschikbare premies voor aanpassingswerken aan uw woning. De woningpas werd gelanceerd in 2018 en ontving al een ‘Henry van de Velde Design award’ als ‘Digital Product’ en een ‘e-Gov Award’ in de categorie ‘gebruiksvriendelijkheid.

Ook interessant