Vastgoed

Woningpas breidt uit met gebruiksvriendelijke digitale kluis

Woningpas breidt uit met gebruiksvriendelijke digitale kluis
De woningpas, een online toepassing van de Vlaamse overheid die relevante informatie over uw woning en perceel bevat, wordt steeds gebruiksvriendelijker. Sinds 25 juni 2021 is een digitale kluis beschikbaar waar u als eigenaar zelf documenten over uw woning kan opladen en bewaren. Geen zoektocht meer naar verloren gewaande en verstofte documenten!

Op en top gebruiksvriendelijk

De digitale kluis is een handige en veilige online verzamelplaats voor alle relevante digitale bestanden, zoals plannen, attesten en keuringen, verslagen, onderhoudsdocumenten, foto’s en facturen van uitgevoerde werken, .... Ook foto’s van uw renovatiewerken kan u hier bewaren en zo een mooi overzicht bewaren van alle uitgevoerde werken. Leuk om op terug te blikken, maar vooral handig om alles op één overzichtelijke plaats te bewaren én terug te vinden. Indien u uw woning verkoopt, biedt de digitale kluis in de woningpas een handig overzicht van alle verplichte en aangevulde documenten ter beschikking en kunnen deze eenvoudig overgedragen worden naar een volgende eigenaar.

Hoe gaat u te werk?

Het opladen en bewaren van documenten in de digitale kluis verloopt makkelijk via het tabblad ‘Attesten en documenten’. De werkwijze is gebruiksvriendelijk en er zijn een aantal vooraf bepaalde categorieën zodat u een handig overzicht krijgt van de documenten: plannen, verslagen & adviezen, attesten & keuringen, onderhoudsdocumenten en bewijsstukken (foto's & facturen) van uitgevoerde renovatiewerken.

Enkel u als eigenaar van de woning kan deze documenten zien, tenzij u beslist om uw woningpas te delen met anderen, zoals bv. uw makelaar, notaris, huurder, een geïnteresseerde koper, een deskundige …. Bij het delen van uw woningpas ziet deze persoon automatisch ook alle documenten die u heeft opgeladen in de digitale kluis. Op die manier hoeft u de documenten niet meer langs een andere weg digitaal te bezorgen. Ze zijn automatisch beschikbaar in uw woningpas als u deze met hen deelt. Wanneer u uw woning verkoopt, gaan alle bewaarde documenten automatisch naar de volgende eigenaar. Wenst u dat niet, dan verwijdert u gewoon de bewaarde documenten.

Meer informatie vindt u op www.woningpas.vlaanderen.be. Je kan het paspoort van je woning bekijken door in te loggen met je e-id, token of via de itsme®-app.

Wat is de woningpas?

Bij het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning komen veel paperassen bij te kijken. Daarom bundelde de Vlaamse overheid alle relevante info over je woning in de woningpas: een digitaal paspoort voor je huis. De woningpas bevat nuttige informatie rond energie, isolatie, de aanwezige installaties, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor je een premie ontving, relevante bodeminformatie, informatie over de riolering, de mobiscore en stedenbouwkundige vergunningen. Het bevat ook een tool waarmee je een eigen energiescore kan berekenen en de woningkwaliteitswijzer waarmee je de kwaliteit van je woning kan checken. Daarnaast kan je in de woningpas een overzicht vinden van nodige attesten bij (ver)koop, (ver)huur, (ver)bouw en een overzicht van beschikbare premies voor aanpassingswerken aan je woning. De woningpas werd gelanceerd in 2018 en ontving reeds een ‘Henry van de Velde Design award’ als ‘Digital Product’ en een ‘e-Gov Award’ in de categorie ‘gebruiksvriendelijkheid.