Woningen die de eerste vier jaar niet mogen worden verhuurd

  NL   8 maart 2022 Bron: Bouw & Wonen
Woningen die de eerste vier jaar niet mogen worden verhuurd
Het komt tegenwoordig veel voor dat mensen huizen kopen en deze direct weer verhuren. Een ideale manier om op een gemakkelijke manier geld binnen te harken. Echter heeft deze manier van omgang met huizen een aantal flinke nadelen. Veel rijke mensen kopen de huizen op en verhuren ze direct voor de hoofdprijs aan willekeurige mensen. Hier komt echter verandering in. Zo gaat de gemeente Den Bosch een nieuwe regeling treffen. Vanaf 1 juli wordt de opkoopbescherming ingevoerd. In dit artikel leggen we je uit wat dit gaat betekenen.

Opkoopbescherming

Zoals je hierboven hebt gelezen gaat Den Bosch aan de slag met opkoopbescherming. Deze regeling moet voorkomen dat beleggers huizen opkopen en deze vervolgens weer te verhuren voor een flink pak geld. Deze regel gaat gelden in de gehele gemeente en gaat om huizen die minder dan 355.000 euro kosten. Als je vanaf 1 juli zoín huis koopt, mag je dit huis de eerste vier jaar niet verhuren. Het college is hier inmiddels mee akkoord gegaan. Het is alleen nog wachten op de gemeenteraad. Echter worden hier niet al te veel problemen mee verwacht.

Problemen met de huizenjacht

Het is een veel voorkomend probleem in Nederland. Jongeren die graag een huis willen kopen en het veelal willen blijven in de omgeving waar zij vandaan komen. Vooral in en rondom de randstad zijn de huizen door de huidige woningmarkt echter duurder en duurder aan het worden. Daarnaast worden veel huizen opgekocht door rijke zakenlui die de huizen weer snel door verhuren. Op deze manier komen voornamelijk starters en middenstanders amper in aanmerking voor deze huizen. Dit omdat de huur van deze opgekochte huizen erg hoog ligt. Mocht jij problemen hebben met het zoeken naar een huis, neem dan eens contact op met Boumij Makelaars.

Bescherming tegen welvarende beleggers

Met de nieuwe regel moeten er meer huizen beschikbaar komen voor mensen die hier graag zelf willen wonen. Zoals gezegd, een lastig iets gezien de krapte op de woningmarkt. De Gemeente Den Bosch denkt 30 procent van de koopwoningen te kunnen beschermen tegen de welvarende beleggers. Ze willen de slaagkans voor starters en middeninkomens op een koopwoning verbeteren. De gemeente heeft het idee dat beleggers en investeerders ervoor zorgen de krapte op de woningbouw alleen maar toeneemt.

Een aantal uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen binnen deze wet, waarbij verhuur van huizen wel tot de mogelijkheden behoort. Dit geldt bijvoorbeeld voor het verhuren aan familie als je zelf lang in het buitenland verblijft. Er is gezegd dat er nog meerdere uitzonderingen kunnen worden gemaakt. Denk hierbij aan woningcorporaties of gemeenten die huizen kopen. Ook voor zorgaanbieders zou een uitzondering worden gemaakt. Dit kan zijn voor de huisvesting van eigen cliŽnten.

Een betere kans voor middenstanders en starters

Je hebt in dit artikel gelezen over de opkoopbescherming voor woningen in Den Bosch. De komende vier jaar mogen opgekochte woningen niet verhuurd worden. Enkele uitzonderingen daargelaten. Op deze manier krijgen middenstanders en starters kans op een woning en worden deze huizen niet voor de hoofdprijs verhuurd. Een goede ontwikkeling om iedereen van gelijke kansen te voorzien.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo