Algemeen

Handige tips voor startende ondernemers in de bouw

Handige tips voor startende ondernemers in de bouw
Als startend ondernemer in de bouw komt er veel op je af. Jij wilt je vooral bezighouden met waar je het allemaal voor doet, namelijk bouwen, timmeren, schilderen of misschien wel stuken. Het is dé reden dat je voor jezelf begonnen bent; je wilt doen waar jouw passie ligt. Helaas krijg je ook met zaken te maken waar je vaak niet echt op zit te wachten, zoals administratie, berekeningen, offertes, facturen en belastingzaken. Heb jij al nagedacht over hoe je het jezelf makkelijker maakt, bijvoorbeeld met het bijhouden van je (digitale) papierwerk? En weet je precies hoe jij tijd kunt besparen, bijvoorbeeld door een tankkaart aan te vragen? Hieronder vind je 5 handige tips voor startend ondernemers in de bouw.

1. Check je belastingvrijstellingen en –voordelen

Als ondernemer krijg je, hoe dan ook, met de belastingdienst te maken. Startende ZZP’ers en MKB-professionals in de bouw moeten vanaf het eerste moment omzetbelasting betalen, om maar een voorbeeld te noemen. Weet je dat je mogelijk recht hebt op zelfstandigenaftrek, op startersvoordeel en andere vrijstellingen? Check je belastingvrijstellingen en –voordelen, zodat je daar financieel voordeel uit kunt halen.

2. Controleer welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn

a je met je gezin uit eten? Dan mag je deze kosten niet zakelijk aftrekken. Ga je met een zakenrelatie uit eten, misschien wel om een opdracht in de wacht te slepen? Dan kun je deze kosten in de meeste gevallen wel fiscaal aftrekken. Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld. Stel voor jezelf goed vast welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn, zodat je minder belasting hoeft te betalen.

3. Wanneer gebruik je welk btw-tarief?

We kennen het lage btw-tarief van 9 procent en het hoge btw-tarief van 21 procent. Zorg dat je goed weet welk tarief je op een factuur moet toepassen, zodat je jezelf hier niet in de vingers kunt snijden. Voor het plaatsen van wanden en vloeren bereken je bijvoorbeeld het hoge btw-tarief, terwijl je het lage btw-tarief gebruikt voor behangen, stukadoren, schilderen of isoleren van een woning houder dan twee jaar.

4. Houd je administratie up to date

Zeker in het begin kan het wel eens misgaan. Je hebt een papieren factuur die je wilt digitaliseren, maar je hebt hier even geen tijd voor. Ineens is de factuur weg en je administratie niet meer compleet. Leuk of niet, het is belangrijk om de administratie altijd up to date te houden. Maak bijvoorbeeld gebruik van boekhoudsoftware, waarmee je veel tijd kunt besparen. Wanneer je een tankkaart gebruikt, dan hoef je geen tankbonnetjes te bewaren en in de administratie in te voeren. Een tankkaart bespaart je hierdoor veel kostbare tijd.

5. Een tankkaart voor je zakelijke wagen

Als startend ondernemer in de bouw heb je in de meeste gevallen een werkbus. Een tankkaart is dan ideaal. Maak de administratie gemakkelijker door al je tankbeurten eens per maand gefactureerd te krijgen. Dit is nu precies tankkaart zo praktisch is. Je kunt de hele maand gewoon tanken met de tankkaart, waarna je een totaalfactuur krijgt die je direct in je administratie kunt verwerken. Je loopt zo niet meer het risico dat je bonnetjes van tankbeurten kwijtraakt. Daarnaast heb je met de tankkaart altijd een duidelijk overzicht van de brandstofuitgaven en je bespaart tijd op het doen van de administratie.

Ook interessant


Build for Life