Nieuwbouw

Woningbouw bezorgt grote steden hoofdbrekens

De gemeente Amsterdam en de provincie en gemeente Utrecht maken zich zorgen over de door de crisis gestagneerde woningbouw. In Amsterdam en Utrecht is dit jaar een aanvang genomen met de bouw van de helft van de oorspronkelijk geplande woningen. De steden vrezen ook dat de overheid zal bezuinigen op de rijksbijdragen voor binnenstedelijke bouwprojecten.

`Er is een behoorlijk risico dat de huizenprijzen in de provincie Utrecht vanaf 2012 exploderen`, meent de Utrechtse gedeputeerde Wouter de Jong. `De steden worden er economisch zwakker van`, aldus de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest van Wonen. `Door de stagnerende bouw houden we de schaarste in stand en stokt de doorstroming op de al verstopte woningmarkt verder`, valt de Utrechtse wethouder ter zake Harrie Bosch hem bij.

Vanaf 2015 moeten er tienduizenden woningen binnenstedelijk worden gebouwd, om de open ruimte en het groen te besparen en het woningtekort te lenigen. Het is aanzienlijk duurder om in de binnenstad te bouwen dan in een weiland. De kans dat het Rijk deze extra kosten gaat compenseren achten de gemeenten bijzonder klein.

Gebaseerd op: de Volkskrant